X.sjezd KSČM

KDO JE KDO ?

ing.Kateřina Konečná, místopředsedkyne ÚV KSČM

(22.4.2018)

Po maturitě na gymnáziu v Novém Jičíně v roce 1999 nastoupila na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity,  kde studovala obo národní hospodářství - Hospodářská politika a správa. Po zvolení do poslanecké sněmovny přešla na kombinované studium Veřejné ekonomie a správy, které zakončila v roce 2003 s titulem bakalář. V roce 2009 získala titul inženýr na Vysoké škole finanční a správní. O čtyři roky později ukončila studium na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a získala titul bakalář.

Je vdaná a V roce 2008 se vdala za Zdeňka Trefila, který pracuje jako odhadce nemovitostí. Její rodiče jsou komunisté a ona sama přiznává, že od 90. let 20. století ovlivnili její politické smýšlení.Otec Kateřiny Konečné působil před rokem 1989 na postu tajemníka pro zemědělství na OV KSČ v Novém Jičíně.

Ve volbách v roce 2002 byla zvolena do poslanecké sněmovny, tehdy ještě jako nestranický kandidát za KSČM (volební obvod Moravskoslezský kraj) Byla nejmladší poslankyní dolní komory parlamentu.Byla členkou sněmovního zahraničního výboru. Mandát poslankyně obhájila ve volbách v roce 2006. Nyní byla místopředsedkyní zahraničního výboru sněmovny, dále členkou výboru pro životní prostředí. Opětovně byla zvolena ve volbách v roce 2010 a volbách v roce 2013. Zasedá nadále na postu místopředsedkyně zahraničního výboru a je i místopředsedkyní výboru pro životní prostředí.Ve stínové vládě KSČM spravuje resort životního prostředí a průřezový resort mládeže.

V roce 2004 krátce, od vstupu ČR do EU do voleb do Evropského parlamentu, zasedala jako kooptovaná poslankyně EP, než se mandátu ujali řádně zvolení poslanci za Českou republiku.Ve volbách do EP v roce 2004 kandidovala za KSČM, ale nebyla zvolena. V evropských volbách 2009 kandidovala na 6. místě, avšak nebyla zvolena Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidovala jako lídryně kandidátky Komunistické strany Cech_a_Moravy a byla s počtem 28 154 preferenčních hlasů zvolena. Vzhledem k neslučitelnosti funkcí rezignovala dne 30. června 2014 na mandát poslankyně Parlamentu České republiky, ve Sněmovně ji nahradil Leo Luzar.

Na X. sjezdu KSČM v Nymburku dne 21. dubna 2018 byla zvolena místopředsedkyní strany. Obdržela 188 hlasů, na starosti má evropské záležitosti. Předtím neúspěšně vyzvala v boji o post předsedy strany Vojtěcha Filipa.