fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákzáří 2018

září 2018

Rozhovor s kandidátem KSČM pro komunální volby 2018 ve Znojmě ing. Petrem Krátkým

(20.9.2018)

P. Krátký: Znojmo je nejlepší volbou mého života

ZNOJMO (jm). Stavení inženýr Petr Krátký je rekordmanem. Znojmáci mu dávají důvěru již od roku 1994 a v letošních podzimních volbách se bude o post zastupitele ucházet již po sedmé. Lidé ho zvolili i do krajského zastupitelstva, kde pracuje třetí volební období. Petra Krátkého mají v paměti tisíce lidí, kteří se díky bytové výstavbě v sedmdesátých letech minulého století ve Znojmě, mohli nastěhovat do bytů v nových panelových domech. Ve Znojmě tehdy vznikla panelárna a Petr Krátký do ní nastoupil po absolvování brněnského Vysokého učení technického jako technolog, později se stal vedoucím. Mladá generace ho zná jako pedagoga a ředitele znojemské střední odborné školy Podyjí zaměřené na stavebnictví a IT, kde působil téměř dvacet let. Pedagogickou praxi zúročil i jako předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost v krajském zastupitelstvu. Petr Krátký kandiduje v komunálních volbách za KSČM. Současně je lídrem kandidátky za tuto stranu ve Znojmě, která je dnes ve vedení města jako součást troj koalice ČSSD – Hnutí ANO a KSČM. A to je příležitost, proč jsme lídra Petra Krátkého pozvali k rozhovoru.

Co říkáte hlasům spolku Obchvat, který navrhuje trasu takzvaného velkého obchvatu?  Spolek Obchvat se snaží o to, abychom my, ani generace po nás obchvat nezažily. Současná délka obchvatu je nákladná, a když si představíte, že by byl třikrát delší, tak se jeho náklady ztrojnásobí. Mimo to, stávající obchvat řeší pozemky, které jsou v katastru Znojma a patří většinou městu. V případě velkého obchvatu by se musely řešit pozemky v řadě obcí, jejímiž katastry by trasa procházela. Jsem stavební inženýr a podle zkušeností z praxe vím, že také není dobré, když se obchvat odvede daleko od města. Je potřeba, aby byly zachovány krátké dojezdové vzdálenosti na obchvat i pro místní obyvatele.

Když bychom se vrátili do Znojma, co se troj koalici dále podařilo?

Těší mě, že město koupilo a oživuje areál znojemského pivovaru. Získalo tak atraktivní objekt, který láká k návštěvě nejen turisty ale i obyvatelé Znojma. A to nemyslím jen pivovarnické muzeum či záměr vinařů vytvořit v areálu vinnou galerii. K dobrým krokům v minulém volebním období můžeme také počítat zateplení mateřských a základních škol, včetně výměny oken. Na ZŠ náměstí Republiky probíhá rekonstrukce a nástavba školy v hodnotě 40 milionů. V příštím volebním období bude třeba se zaměřit na úpravy hřišť. Například na ZŠ JUDr. Mareše je sportoviště z doby, kdy byla škola postavena a již neodpovídá současným požadavkům. Také se postupně opravuje se klášter v Louce, kdy se postupně vyměňují okna. Připravena je i rekonstrukce staré školy (fary), která je součástí kláštera, a vznikne zde rakousko-české centrum. Město nechalo vypracovat projekt na stavbu krytých bazénů a relaxačního centra v Louce.

Kryté bazény v Louce jsou „během na dlouhou trať“. Neměly by se opravit stávající Městské lázně?

Jsem zastáncem nové stavby, ne rekonstrukce lázní na náměstí Svobody, které jsou z roku 1964. Stavba vlkem velmi trpí a náklady na opravy by byly několikanásobně větší, než o postavení nového objektu. Přitom stávající lázně se nemusí zbourat. Bazén se překryje podlahou a využije jako hřiště pro cvičení a míčové hry. Výhodou je, že jsou zde šatny i sociální zařízení.

Co říkáte prodeji Malé Louky pro bytovou výstavbu?

Prodej této lokality, kde mají být postaveny bytové, terasové a vilové domy s celkem 266 byty, zastupitelé KSČM na zářijovém zastupitelstvu podpořili. Nevzhledné prostranství s náletovými dřevinami se promění pro místo k bydlení i odpočinku. Má zde být i plocha pro sport a relaxaci, včetně zeleně. K rozporuplným názorům na to, že tu bude druhý Lidl bych uvedl, že prodejna prakticky ulehčí dopravě, protože lidé ze spodní části Znojma přestanou jezdit do Lidlu na Přímětické ulici. Obchodní ani marketingové záležitosti Lidlu a Albertu, který s Malou Loukou sousedí, si obě obchodní centra ve svém hospodaření vyřeší samy. Lidl navíc staví i přístupovou silnici a parkoviště. Letos v prosinci má být vše hotovo, včetně otevření prodejny.

Když jsme u zastupitelstva, jak jste hlasovali při odkoupení Domečku městem Znojmem?

Hlasovali jsme pro. Velký sál bývalého hotelu Dukla, kde jsou nyní plesy a různé společenské akce, je podle mě nešťastným řešením. Měl původně sloužit jako kongresové centrum pro různá školení. Je zde zcela nefunkční sociální zázemí a šatny pro účinkující. Domeček, kde je dnes spořitelna, jsem zažil v jeho plné kráse a absolvoval jsem tam několik plesů. Věřím, že v tomto stylu znovu ožije.

Na co se dále chcete zaměřit v příštím volebním období?

Rádi bychom, kdyby se dokončila revitalizace centrálního parku, a to jeho horní části. Budeme i nadále podporovat projekt Kolumbus i využití dotačních programů na činnost zájmových kulturních spolků. Chceme také, aby radnice udržela poměr 50 městských bytů na 1 000 obyvatel.

Jste zastupitelem Znojma již šesté volební období. Jak se Vám to podařilo?

Domnívám se, že je to tím, že jsem dokázal skloubit odbornost stavbaře a později i pedagoga se zájem o společenské dění ve Znojmě. Město se mi, jako rodákovi z Moravských Budějovic, líbilo už od mala. Když mi na vysoké bylo nabídnuto stipendium s tím, že mohu po škole jít pracovat do Znojma nebo Zlína (tehdy Gottwaldova), ani na vteřinu jsem neváhal a zvolil naše město. A považuji to za nejlepší krok mého života.

Můžete představit další kandidáty KSČM do říjnových voleb?

Post zastupitele obhajuje Pavel Macek, nový je řezbář Martin Lichevník, který vyzdobil Gránické údolí dřevěnými sochami, dále kandidují prodavačka Petra Daňková a Josef Wrana, který podniká ve stavebnictví. Máme i mladé lidi jako je Petra Andrusiówa nebo Martina Černá. Rádi bychom navrhli i současného místostarostu Ludvíka Hekleho, ale on se rozhodl, že už nebude kandidovat.

autor: /pro ZT Jitka Mytisková/
zdroj: OV KSČM Znojmo