fax: +420 515 244 716

leden 2021

Znojemská defenestrace dokonána

(31.1.2021)

Po Zbyšku Kaššaiovi, Vlastimilu Gabrhelovi ani Jan Grois nedokončil své působení v pozici starostyZnojma v rámci příslušného volebního období. Na rozdíl od dvou prvně uvedených pánů, kteří byli zbaveni pozice starosty svými spolustraníky z ČSSD, způsobil  pád Jana Groise tlak ze strany KDU-ČSL, spolku  Pro Znojmo, který je třeba považovat za  TOP 09 v ilegalitě a zejména podraz ze strany hlavního koaličního partnera hnutí ANO 2011! Možná „nevědomky“ k tomu udatně přispěla i Růžena Śalomounová, jinak předsedkyně finančního výboru Zastupitelstva Města Znojma, svou invazivní volební senátorskou kampaní. Jak celá akce proběhla v časové ose si ukážeme následovně.

Je třeba připomenout, že od počátku zvolení Jana Groise do funkce starosty po komunálních volbách v roce 2018 se snažili zástupci Pro Znojmo, zejména výstupy svého hlavního potížisty Jiřího Kacetla, ale i zástupci KDU-ČSL, kritizovat práci radniční koalice  tvořené ČSSD,ANO 2011 a ODS. K tomuto tlaku se zejména po spuštění své volební senátorské kampaně na počátku roku 2020 připojila i Růžena Šalomounová,  která si zvolila jako hlavního soupeře v senátních volbách Jana Groise a to v době, kdy on sám ještě ani nevěděl, zda bude kandidovat! Tuto skutečnost potvrzuje řada jejích článků zveřejněných ve Znojemských listech, ale i v ostatních místních periodikách. Zneužívání kontrolních zpráv z činnosti finančního výboru, kterému dodnes předsedá se nesnažila nijak zastírat! S postupem času a se znalostí výsledků senátních voleb lze její počínání vyhodnotit, že vydatně přispěla k úspěšnému zvolení Tomáše Třetiny, za kterého vykonala v průběhu volební kampaně  špinavou práci

S blížícím se termínem senátorských voleb nabírala na obrátkách i příslušná kampaň jednotlivých kandidátů, která vyvrcholila 30.září 2020 v kině Svět veřejnou besedou. V poklidném  někdy až nudném průběhu této akce se objevily dva dotazy na kandidáty, které se pak staly hlavními momenty v útoku na Jana Groise. První byl dotaz zda kandidáti podporují kvóty pro přijetí migrantů, zde jako jediný odpověděl ano pouze Tomáš Třetina a po shlédnutí hlasujících vlevo i vpravo se zděsil a začal se ze své kladné odpovědi vytáčet jako kluk s kamenem v ruce u rozbitého okna. Podobně to bylo i s otázkou přijetí eura! Že tomu tak skutečně bylo mohou potvrdit desítky účastníků přímo v sále kina a další možná stovky u online přenosu.

Po prvním kole senátorských voleb postoupili do druhého kola Tomáš Třetina a Jan Grois. Po vyhlášení výsledků dostali voliči do svých poštovních schránek dehonestující materiál proti Janu Groisovi, který připomínal kauzy z roku 2018, šetřené a po té odložené policií ČR. Kdo byl iniciátorem zůstává pouze domněnkou, ale tím , že se Tomáš Třetina od tohoto pamfletu nedistancoval lze odvodit, že to bylo s jeho vědomím! Na toto odpověděl Jan Grois s využitím názorů Tomáše Třetiny na výše uvedené besedě! A právě tento leták se stal záminkou pro zástupce KDU-ČSL posilněné nezdravým sebevědomí díky výsledkům voleb do Zastupitelstva JMK k vydání výzvy k jeho odstoupení i ve vztahu k výsledku senátních voleb! Kdy vítězství Tomáše Třetiny, dle jejich názoru, podlomilo důvěru občanů v jeho starostenský post?!

Nakolik byla tato akce připravena předem se můžeme v této chvíli domnívat. K výzvě se okamžitě připojili zástupci Pro Znojmo, z pro mě nepochopitelných důvodů ANO 2011, politicky lavírující zástupkyně SPD a nesměl chybět ani „John Silver“, zástupce Pirátů. Tak vznikla většina 17 hlasů v městském zastupitelstvu volající po odchodu Jana Groise z místa starosty. Těch sedmnáct jmen si bude třeba připomenout, pokud se octnou na kandidátkách do komunálních voleb v roce 2022. Sedmnáct nezodpovědných jedinců, kteří k ukojení svých osobních zájmů dokázali zneužít i složité období pandemie a na které nebude nikdy spolehnutí, protože toto dokážou kvůli svým ambicím zopakovat kdykoliv!

Očekávalo se bouřlivé zastupitelstvo 26.října 2020, které však bylo na základě nepříznivého epidemiologického vývoje zrušeno. Vše se   přesunulo na termín 7.prosince 2020, kdy byla epidemiologická situace ještě horší!  Na tomto zasedání k překvapení všech couvlo ANO 2011 od svého připojení k výzvě KDU – ČSL, Pro Znojmo, SPD a Pirátů a toto seskupení ztratilo sedm hlasů, které potřebovalo k naplnění programu s bodem týkajícím se odvolání starosty.

ANO 2011 tak ztratilo důvěru signatářů a naopak zástupci ČSSD pod vedením Jana Groise získali další manipulační prostor. V průběhu od 7.prosince 2020 do 18.ledna 2021 došlo v místní politice k veletoči, za který by se na nemusela stydět ani Věra Čáslavská v dobách své největší slávy! Oponentni a kverulanti ve znojemském zastupitelstvu v podání KDU-ČSL a Pro Znojmo se spojili s ČSSD a ODS a po vyobcování Ano 2011 byla vytvořena nová koalice, ve které se bílé stalo černým a naopak. Zejména velkým přerodem prošel Jiří Kacetl, který pod vidinou velmi dobře placené uvolněné funkce předsedy výboru prošel, bytˇ dle mého názoru pouze dočasně, neskutečným zázrakem obrození!

Pozdě bycha honit, tak by se dalo říci o snahách zastupitelů za ANO 2011 na zastupitelstvu 18.ledna 2021, kdy byly všechny změny posvěceny. Starostou byl zvolen Jakub Malačka, Jan Grois sestoupil o stupínek níž na post místostarosty, který zůstal i zástupci ODS Karlu Podzimkovi, který povýšl na 1.místostarostu. Novými místostarosty byli zvoleni Pavel Jajtner z KDU – ČSL a Lukáš David z Pro Znojmo. Zde je pikantní ta skutečnost, že tito dva pánové budou ve své funkci pracovat za 46 tis.měsícně pro každého jako neuvolnění! A ještě jeden paradox! Lukáš David Bude mít v gesci turistický ruch, což je oblast, ve  které bude i nadále podnikat! Jasný střet zájmů, který  najednou nevadí ani obrozenému Jiřímu Kacetlovi! Do Rady byli dále zvoleni Jakub Krainer za Pro Znojmo a Marek Venuta za KDU –ČSL. Na požadovaný počet devíti členů Radu doplňují stávající členové za ČSSD Tomáš Buršík a Vlastimil Tima.

Samotnou kapitolou celé této taškařice je účelové vytvoření Výboru pro územní a strategické plánování a nakládání s majetkem, který povede do konce volebního období Jiří Kacetl z Pro Znojmo a to jako uvolněný s odměnou 58 tis. měsíčně. Náklady na činnost tohoto výboru lze do konce volebního období odhadnou střízlivě na 2 mil.Kč. Jsem toho názoru, že by se v současné složité ekonomické situaci tyto prostředky daly vynaložit podstatně lepším způsobem!.

Dokonáno jest a další pokračování budeme moci sledovat snad po zveřejnění Programového prohlášení nové koalice a schválení rozpočtu Znojma na rok 2021.

autor: Petr Krátký zastupitel KSČM ve městě Znojmo,