Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Nesouhlasíme s přepisováním historie

(30.8.2019) Koncem měsíce srpna a počátkem září si naše společnost připomíná řadu významných historických událostí majících vztah k naší zemi. Zcela jednoznačně jsme však svědky, jak určité politické kruhy (ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, Piráti) i řada občanských aktivit (např. Milion chvilek pro demokracii) usilují - samy svými projevy tak i činí - o výrazné přepsání dějin. Je tragické, že nebývale velký prostor těmto názorům dávají sdělovací prostředky: televize, rozhlas.

Snaha změnit pohled na základní historické události a přemazat jejich skutečný význam se nese na vlně nenávistného antikomunismu, neustálého srovnávání období nacistické okupace s tzv. „komunismem“ let 1948 až 1989. Nenávist těchto skupin se zaměřuje i na složení současné vládní koalice, osobu prezidenta republiky, a vyhrocuje nenávistí k Ruské  federaci, případně Čínské lidové republice. KSČM takové pohledy jednoznačně odmítá jako pseudohistorické, protestuje proti nim. Nesmí docházet k diskriminaci a posuzování lidí v rozporu s Listinou základních práv a svobod, jak dnes činí s oblibou magistrát hlavního města Prahy.

KSČM požaduje zachování pomníku maršála Koněva na náměstí Interbrigád v Praze 6 jako symbolu vyjádření úcty všem, kteří položili své životy za osvobození Prahy, a rovněž jako poděkování Rudé armádě, která zabránila porážce Pražského povstání. Odsuzujeme zakrytí sochy maršála Koněva plachtou, jako řešení, které navrhuje městská část Praha 6.

Připomínáme si i odkaz 75. výročí SNP, kdy povstalo Slovensko a navázalo na představu jednotného státu Čechů a Slováků.

KSČM je přesvědčena, že kola roztočené nenávisti, překreslování pohledů na historické události nijak nepřispějí ke klidu ve společnosti. Plní cíl připravit naši společnost na další tlak požadavků Sudetoněmeckého landsmanšaftu, ještě více upevnit ekonomické a vojenské vazby na velké státy Evropské unie a USA.

To není v zájmu občanů České republiky a KSČM bude vždy tvrdě proti přepisování dějin.

autor: VV ÚV KSČM