Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Privatizační zločiny nesmí zůstat nepotrestány

(12.10.2019) V letech 1992 až 2005 privatizaci státního majetku provázely excesy, chyby i zločiny, které vedly ke stamiliardovým škodám. Například v rámci kauzy OKD přišla ČR o 63 miliard Kč a horníkům bylo ukradeno 44 tisíc bytů. V souvislosti s někdejší privatizací těžební společností bude podáno trestní oznámení na bývalé ministry za ČSSD B. Sobotku, M. Urbana a za ODA V. Dlouhého.

Sněmovní vyšetřovací komise chce před soud postavit i podnikatele Z. Bakalu a V. Koláčka. Také celý případ H-systému je zlodějna tehdejší doby, kterou dopustily polistopadové vlády. Rozsudky soudů jsou velmi špatnou zprávou pro princip právního státu v naší zemi. O vystěhování bývalých klientů H-Systému rozhodl Nejvyšší soud vloni. Konkurzní správce zkrachovalé stavební firmy má právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů. A nyní Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systému vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy.

KSČM o nepromlčitelnosti privatizačních zločinů usiluje již několik volebních období. Je pro ni velkým úspěchem, že dokázala prosadit v červnu letošního roku v Poslanecké sněmovně ČR usnesení týkající se právě těchto privatizačních zločinů. Na základě přijatého usnesení je Vláda ČR povinna navrhnout novelu trestních předpisů tak, aby bylo možné zločiny způsobené privatizací dále stíhat, potrestat je a aby nedošlo k jejich promlčení. Proti tomuto usnesení hlasovali pouze poslanci ODS. Poslanci za KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se k tomuto hlasování nepřipojili.

autor: Výkonný výbor ÚV KSČM