Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Minulost nesmí být zapomenuta

(12.11.2019)

Komunistická strana Čech a Moravy nesouhlasí s rozhodnutím zastupitelstva městské části Praha 6 ze dne 12. září letošního roku o přemístění sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář za TOP 09 a část zastupitelů zaktivizovala kolem umístění sochy maršála Koněva na náměstí Interbrigády silnou protiruskou a protikomunistickou kampaň. Tento jejich krok zapadá i do jiných stupňujících se akcí namířených proti objektivnímu pohledu na naši historii a zejména druhou světovou válku, osvobození Československa a hlavního města Prahy.

KSČM konstatuje, že není důstojnějšího místa pro zachování pomníku se sochou maršála Koněva než právě současné místo na náměstí Interbrigády v Praze 6.

Nelze ustupovat těm, kteří nám pod maskou tzv. objektivity a demokracie vnucují přepisování dějin, snaží se vládnout autoritativně bez ohledu na názory občanů. Svým chováním naopak stále více rozdělují našI společnost, vytvářejí podhoubí pro pravicový extremismus a uplatňování neoprávněných nároků sudetských Němců. Pro KSČM je rovněž nepřijatelná pozice ministerstev obrany a zahraničí, která v tomto sporu nedokáží hájit historickou skutečnost a pouští se do spekulativních úvah, kdo hlavní město Prahu vlastně osvobodil a přinesl rozhodující podíl na osvobození celého Československa.

KSČM na základě historických faktických událostí žádá, aby se vláda, ministerstva obrany a zahraničních věcí zasadily o zachování sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6.

autor: Výkonný výbor ÚV KSČM