Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Absolutní selhání ministra Petříčka

petříček (24.12.2019) Aliance národních sil ve čtvrtek (19. 12. 2019) vydala veřejnou žádost na vládu ČR, po které chce objasnit, proč ČR nehlasovala v OSN pro rezoluci o Boji proti oslavování nacismu. Nejen já mám zásadní otázku, proč se ČR zdržela hlasování k této rezoluci Valného shromáždění OSN? 60 zemí bylo spoluautory tohoto návrhu. Dokument nese celý název „Boj proti oslavování nacismu, neonacismu a jiných forem, které přispívají k eskalaci moderních forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a související netolerance.“

Usnesení VS OSN doporučuje, aby země zabránily přezkoumání výsledků druhé světové války a odmítnutí zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, které byly spáchány během druhé světové války. Stejně jako aliance odsuzuji ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka za to, že se ČR nezapojila do boje proti oslavování nacismu a při hlasování se zdržela. Proč, pane ministře? Pokud si vzpomínám, byli to v minulosti obyvatelé této země, kteří měli být podle nacistických plánů vyhlazeni. Navíc v naší společnosti je v posledních letech evidentní nárůst fašistických tendencí, které v řadě případů zůstávají nepotrestány. A někteří lidé záměrně neonacismus podporují a oslavují např. tu Benderovce, tu Vlasovce. Považuji to za mezinárodní ostudu a absolutní selhání šéfa české diplomacie, který by měl neprodleně rezignovat nebo by měl být okamžitě odvolán.

autor: Vojtěch Filip, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda ÚV KSČM