Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Tvrdě odsuzujeme útok USA na Irák

(4.1.2020)

Americká armáda při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabila íránského generála Kásema Sulejmáního a několik dalších lidí včetně člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise.

Vyjádření vedoucích představitelů KSČM

Vojtěch FIlip, předseda KSČM: Neuvěřitelné, že USA provokativně zorganizovaly vraždu gen. K. Sulejmáního. Musí být na tom přes veškeré vychloubání opravdu špatně. Takový krok je totiž pro středoasijské suverénní státy opravdu důvod k válce. To ale nebude válčit Írán proti Iráku, ale Persie a arabský svět proti USA.

Pavel Kováčik, předseda Poslaneckého klubu KSČM: Geopolitické napětí žene cenu ropy nahoru. Smrt generála Kásima Sulejmáního vygradovala situaci do bodu varu. Útok nařídil přímo americký prezident. Nyní USA nařídily urychlenou evakuaci svých občanů. Amerika konstatuje enormní napětí v Iráku. Otázka zní: bude to další zničující válka? Neporušil Trump podmínky dohody o působení amerických vojáků v Iráku? Kolik bude mrtvých? Díky rozkazu jedince, který miluje války a je bohužel americkým prezidentem, budou umírat lidé. Co bude následovat, kterou zemi si vybere příště?

Stanislav Grospič, předseda Meziparlamentní skupiny přátel ČR - Irácké republiky a místopředseda KSČM: Z pohledu KSČM je třeba tvrdě odsoudit útok USA na Irák, při kterém byl zabit íránský generál Kásim Sulejmání a zástupce velitele iráckých šiitských Sil lidové mobilizace Abú Mahdí Muhandis. Jde o další agresivní akt USA vůči suverénnímu státu, jímž Irák je. Tento akt může v zemi zmítané vnitřními rozpory a v celém regionu zasaženým válkou s Islámským státem vést k další eskalaci napětí a dalšímu válečnému konfliktu. Odsuzujeme proto agresivní politiku USA, která v tomto případě mířila také proti těm, kteří se podíleli i na boji proti Islámskému státu a trváme na respektování mezinárodního práva a mírových řešení. USA musí skončit s násilnou politikou.

Kateřina Konečná, europoslankyně a místopředsedkyně KSČM: USA rozpoutaly další kolo násilí na Blízkém a Středním východě. Jako by nestačilo, co tam prováděly doposud. Sulejmání bojoval proti Islámskému státu, což bylo pro Evropu naprosto klíčové. Česká vláda i EU by měla tento útok odsoudit. Mezinárodní politiku není možné dělat zabíjením představitelů jiných států. V USA se chystají na volby, ale cynické zlepšování vyhlídek na znovuzvolení vyvoláváním konfliktů je nechutné. Už s těmi vašimi útoky, milá USA i s Trumpem, táhněte ke všem čertům.

autor: Mediální úsek ÚV KSČM