Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Luzar: Byl bych rád, aby česká armáda hlavně hájila zájmy českých občanů

(15.6.2021) V Bruselu skončil summit Severoatlantické aliance (NATO). Lídři zemí se na něm zavázali ke zvyšování výdajů na obranu. V závěrečném usnesení také prohlásili, že Moskva ohrožuje bezpečnost spojenců z Aliance. Česka se přímo týká právě vztah k Rusku i požadavek dvou procent z hrubého domácího produktu na obranu. Na České televizi reagoval na summit NATO také místopředseda Poslaneckého klubu KSČM a také člen podvýboru pro akvizice ministerstva obrany Leo Luzar.

"Chtěl bych upozornit na to, že Rusko provádí cvičení na svém vlastním území, nepouští se na státy, byť spřátelené, které by mohly to cvičení provádět. Dělá to na svém vlastním území, a to je jeho výsostné právo. A ještě bych připomněl, že tady je konflikt o Náhorní Karabach, krerého se přímo účastnil stát NATO Turecko na straně Ázerbájdžánu dávkou obrovského množství zbraní a logistiky vůči Arménii. Toto je další škraloup na nějaké možné pověsti NATO. Jak to NATO řešilo? Jak vystoupilo NATO vůči Turecku, aby se nezúčastnilo? Podívejme se, jak dopadly všechny konflikty, které vyvolaly státy NATO. Je v Iráku mír? Není. Podívejme se na Sýrii, je tam mír? Není. Podívejme se na Afghánistán. Je tam mír? Není. Přesto tam umírali lidé, statisíce obětí a NATO si myje ruce a říká, my se stahujeme, protože bojujeme za mír," řekl.

"Byl bych rád, aby česká armáda hlavně hájila zájmy českých občanů, chránila české občany a chránila celistvost České republiky. To bych považoval za základ. Pokud máme fungovat, jsme v Evropské unii, měli bychom pomoci našim přátelům chránit hranice Evropské unie, bránit Evropskou unii před různými přívaly, které momentálně Evropská unie zažívá, a to by měla být naše úloha. Nemáme velkou armádu, máme specializovanou armádu, měli bychom tady k tomu přihlédnout, ale znovu opakuji Armáda České republiky má základní úkol - chránit občany České republiky."

celý záznam

autor: Mediální úsek UV KSCM