fax: +420 515 244 716

červen 2009

Celostátní shromáždění KČP

(22.6.2009)

V sobotu 23.května se v Praze uskutečnilo celostátní shromáždění KČP při příležitosti 15.výročí historického I.národního sněmu Klubu českého pohraniční, který se konal 24.května 1994 v Ústí nad Labem. Jednání mělo i význam jako setkání dopisovatelů, distributorů a čtenářů klubového zpravodaje Hraničář.

Váženými hosty byli plk. Karl-Heinz Kathhert a pplk. Hermann Bosch s manželkami , důstojníci bývalých Pohraničních vojsk  NDR. Oba jsou představiteli Společnosti Právní a humanitární pomoci ve SRN, s nimiž má KČP velmi aktivní mezinárodní spolupráci.

Předseda Národní rady ing.Karel Janda v úvodním projevu mj. vyzvedl obětavou vlasteneckou činnost zakladatelů a dalších pokračovatelů KČP, kteří z něho vytvořili masové hnutí v naší zemi.Ocenil úlohu časopisu Hraničář, který „se stal pochodní našeho hnutí, kterou neuhasil ani čas, ani snahy politických protivníků. Pochodní, kterou hrdě a odhodlaně poneseme dál.“ Prohlásil předseda NR KČP. Významným počinem klubu bylo zřízení fondu solidarity na podporu nespravedlivě obviněných, obžalovaných a odsouzených strážců čs.státních hranic nynějším protilidovým režimem a odhalení pomníku padlým obráncům hranic  loni 26.října na Cínovci. Uvedl: „Nevybudovali jsme jej pro sebe.Je to náš dar vlasti, současným i budoucím generacím. Je vyjádřením našeho přání, ať již nikdy nejsou státní hranice místem krvavých konfliktů, ale navždy hranicemi mírové spolupráce, ať již nikdy nebude třeba stavět pomníky padlým.“ Dále se zmínil o globální krizi  kapitalistického hospodářství, jejíž asociální dopady pocítí většina občanů České republiky. Proto je důležité nepodlehnout apatii a malomyslnosti. „Nevzdat zápas, do kterého jsme dobrovolně vstoupili. Nevzdat zápas o myšlení širokých občanských vrstev. Nevzdat odpor proti nepravdivému výkladu dějin. Nedat se zastrašit“, tak burcoval Janda. Varovně též poukázal na vzmáhající se neonacistické hnutí  u nás a v Evropě vůbec, které je jedovatým býlím hospodářské krize, ohrožením svobody člověka.

V bohaté diskusi vysoupili i němečtí přátelé. Na shromáždění bylo uděleno 87 vyznamenání Klubu českého pohraničí jeho členům a sympatizantům: Medaile, Plakety za obětavou práci pro vlast a Čestná uznání Národní rady. Shromáždění se zúčastnila devítičlenná delegace Jihomoravského kraje, Znojmo zastupovali Vlasta Obrátilová, Stanislav Bršlica a Miroslav Vlašín. Čestné uznání bylo uděleno s.Vlastě Obrátilové a plaketa Za obětavou práci pro vlast s. Janu Pelechovi. Medailí KČP byla oceněna dlouholetá obětavá činnost s.Ladislava Strušky z Břeclavi.

V prohlášení přijatém účastníky shromáždění se kromě jiného praví: „Neustávejme v zápase proti omezování ekonomických, sociálních a politických práv, proti společenské nespravedlnosti. Podporujme vše, co může přispět k udržení nebo zlepšení životních podmínek zaměstnanců, drobných živnostníků, rodin s dětmi a důchodců. K úspěšnému překonání těžké doby je nutná solidarita. Stmelme naše kolektivy. Nenechávejme nikoho z našich přátel v jeho problémech samotného. Aby měl přátele, kterým může věřit a na které se může spolehnout … Tímto prohlášením se obracíme do vlastních řad. Adresáty jsou všichni členové a příznivci Klubu českého pohraničí, občanského sdružení. Všichni by jej měli přijmout za své.“