X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMListárna

„Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí.“

Svět teologa Tomáše Halíka

(2.6.2017)

Výroky Tomáše Halíka vybízejí k otázce, zda je jeho osoba katolického kněze skutečným ztělesněním božího dobra, lásky a laskavosti, nebo spíše je havlistickým aktivistou snažícím se vyvolávat roztržky ve společnosti? Stejně jako pro mnohé jiné politiky a vlivné osoby je i pro něj v poslední době vhodným terčem kritika počínání našeho současného prezidenta Miloše Zemana.

»Vyvětrat Hrad od zápachu nikotinu, kořalky, lží, vulgarit a hulvátství může jen člověk, který má vnitřní noblesu. Pojem džentlmen pro mne neznamená jen etiketu, reprezentativní chování, ale především etické hodnoty a životní moudrost. A dnes také velkou dávkou statečnosti, protože určité kruhy se nezastaví před ničím,« podotkl také k tomu, jakého člověka by si představoval na Hradě. Opomněl dodat jeho důslednou protikremelskou politiku a vstřícné kroky při prosazování multikulturní společnosti 21. století.

Škoda jen, že neměří v hodnocení prezidentů stejným metrem. Nebo v případě Václava Havla mu pijatika spojená s vůní alkoholu, nikotinu a marjánky nevadila? Stejně jako rajdování na koloběžce Báry Štěpánové? O mnohém z této doby ale napovídá poškození kanceláří a chybějící inventář na Pražském hradě, pokud máme věřit tehdejším médiím.

Kontroverzní výroky Halíka tak nejednoho občana utvrzují v názoru na současnou roli církve vyjadřující její majetkovou hamižnost a chamtivost v souvislosti s nemorálními církevními restitucemi. V jednom má teolog Halík pravdu. Stejně jako v zahraničí tak i v České republice přibývá osob, které při prosazování svých politických cílů nemají nejen rétorické ani morální zábrany, ale skutečně se neštítí ničeho. Snad nejmarkantnější je to právě v neustálém protizemanovském tažení, ve kterém jim přišla nanejvýš vhod tzv. vládní krize. Každodenní výroky premiéra Sobotky a předsedy Senátu Milana Štěcha jsou jen špičkou ledovce. Nehovoříc o pražské kavárně a vždy prodejné části umělců. Bohužel to platí i pro slouhu Sorošových neziskovek, kněze Tomáše Halíka. Zdá se, že bývalý prezident Václav Klaus jej ke Koniášovi přirovnal právem!

autor: Miroslav KAVIJ