fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMListárna

„Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí.“

Třicetiletý kandidát: Stát se komunistou? Inspirovalo mě studium v zahraničí

(8.10.2013)

Vymyká se obrázku typického komunisty. Mládím i vzděláním. Zatímco většina vrstevníků třicetiletého Pavla Janečka nosí na kabátu „placku
s Karlem", on se rozhodl kandidovat za komunisty. Přes rok je členem strany a nyní se stal trojkou na kandidátce KSČM
v Královéhradeckém kraji.

Co vůbec mladého ekonoma
s diplomy z české i západní univerzity přivede do KSČM?
Je pravda, že mám diplomy ze dvou vysokých škol, jedné
z Prahy a jedné z Irska. Paradoxně škola v Praze učí absolventy v mnohem větší míře konzervativnímu pravicovému myšlení. Daleko víc než škola v Irsku. Tam bylo zřetelné jak v praktickém životě, tak v náplni studia, že Irsko je ve vývoji moderního kapitalismu mnohem dále. Takže když to shrnu, moje orientace na levici je vyvolána spíše negativními zkušenostmi ze zastaralého tržního kapitalismu přednášeného na pražské VŠ než z university v Irsku. Já jsem vstoupil do KSČM proto, že chci zlepšit postavení mladých lidí ve společnosti, tím je motivovaná i moje kandidatura do sněmovny. No a rád bych přispěl k nápravě všeho, co se tady za dvacet let napáchalo.

Jak na to reaguje nejbližší okolí?
Rodina, nejbližší okolí i kamarádi reagují na moje rozhodnutí kladně a fandí mi. Chtějí, abych pomohl odstranit korupční prostředí a další neduhy, kterými je, podle mě
s výjimkou KSČM, současná politická scéna prolezlá.

Jenže KSČM má pověst partaje, která se nevyrovnala s vlastní minulostí. Viz například výroky Miroslava Grebeníčka na adresu Jana Palacha či Marty Semelové a její názory na roli Klementa Gottwalda. Takové uvažování vám nevadí?
To, že má KSČM pověst partaje, která se nevyrovnala s vlastní minulostí, je rétorika pravicových stran, které jsou tak vyprázdněné, že se nezmůžou na nic jiného než na lživé pomlouvání. KSČM se již dávno vyrovnala se svou minulostí a deklarovala to hned několikrát v dokumentech ze sjezdů strany. Výroky, na které se ptáte, jsou podle mě hraničním názorem těchto politiků. Na druhou stranu ale dokumentují pluralitu názorů
a vnitřní demokracii ve straně. Musím se tvrdě ohradit proti takovýmto prohlášením pravicových stran, které se těmito výkřiky snaží odpoutat pozornost občanů od ekonomických zločinů, které více než dvacet let páchají na občanech tohoto státu.

Ve hře je varianta, že po volbách bude ČSSD usilovat o podporu KSČM pro menšinovou vládu. Měli by ji komunisté podpořit?
Pro mě je tato varianta přípustná jenom v případě, když by to byla jediná cesta, jak zabránit vládě pravice. Nicméně v takovém případě bychom měli prosazovat svůj program v maximální možné míře. Jednání s ČSSD by měla být tvrdá, ale samozřejmě korektní.

Tématem těchto voleb budou samozřejmě hospodářské problémy. Jak byste třeba řešil aktuální situaci kolem Dolu Paskov a OKD. Měl by stát doly odkoupit, případně dotovat těžbu, jak to navrhuje vlastník?
Nejsem zastánce názoru, že by stát měl firmu odkoupit. Obávám se, že takových firem může být v budoucnu více,
a toto není systémové řešení problému. Situace v OKD je spíše výslednicí „slavné kupónové privatizace"
a zvláštního prodeje firmy
z počátku milénia. Stát by se nyní měl postarat o zaměstnance a jejich rodiny, investovat do jejich rekvalifikace
a získat nové investory do regionu, ale určitě by se neměla řešit „sociální situace pana Bakaly".

Kde není práce, roste sociální napětí, což neplatí jen pro sever Moravy, ale obecně pro mnoho míst v Česku. Jaký je konkrétní plán pro vyloučené lokality?
Rostoucí sociální napětí ve vyloučených lokalitách je bohužel jedním z důsledků ekonomické politiky pravicových vlád. Pokud by se podařilo znovu nastartovat hospodářství, přineslo by to i více pracovních příležitostí v problémových místech. Vedle toho se ale musí zvýšit finance na romské asistenty a posílení policistů na ulicích. Je to všechno spojená nádoba. Osobně si nedokážu představit, že bychom uměli řešit vyloučené lokality bez toho, aniž by se konečně začalo bojovat za výrazné snížení herních automatů či zavedení limitů pro předražené ubytovny.

Nečasova vláda se pokusila
o penzijní reformu. Zřídila dobrovolný II. pilíř, kam lidé mohou posílat část svých odvodů na pojištění. KSČM takové řešení odmítá, ovšem důchodový účet je v minusu.
Na to lze odpovědět pouze tak, že se každý rok rozkrade několikanásobek toho, co chybí na důchody. Kdyby se podařilo toto rozkrádání zastavit, tak máme vyrovnaný státní rozpočet včetně zdrojů na důchody. Musí se nejdříve stabilizovat I. pilíř penzí, tedy průběžné financování, důsledným výběrem daní, odstraněním předražování, nevýhodných smluv pro stát
a dalšími nástroji. To je samozřejmě nereálné stihnout během jednoho roku, ale je to cesta, kterou je třeba se vydat. V rámci penzí chceme prosadit i institut minimálního důchodu. Stejně tak bychom neměli postihovat aktivní seniory, kteří ve svém věku stále pracují, a měla by se jim vrátit daňová sleva, kterou zrušila Nečasova vláda.

zdroj: denik.cz