fax: +420 515 244 716

= Poznatky ze služební cesty. =

(15.12.2009)

Vietnam

V minulých dnech jsem společně se senátní delegací navštívila zemi, jejíž občané mají k naší vlasti velmi blízko – Vietnam. Diplomatické styky mezi tehdejší Vietnamskou demokratickou republikou a Československou republikou byly navázány 2. 2. 1950, to znamená, že v příštím roce oslaví ČR a VSR 60. výročí navázání diplomatických vztahů. Československý zastupitelský úřad v Hanoji oficiálně zahájil svou činnost 30. 12. 1954 a rok na to bylo otevřeno vietnamské velvyslanectví v Praze. Vietnam uznal Českou republiku bezprostředně po jejím vzniku v roce 1993 a oba státy zachovaly svá diplomatická zastoupení na úrovni velvyslanectví.

Vietnam byl řadu let příjemcem významné ekonomické a rozvojové pomoci ze strany tehdejšího Československa. Počátkem 90. let došlo k určitému útlumu ve vzájemných vztazích, ale od roku 2000, mj. v důsledku vietnamských tržních reforem, došlo k oživení vzájemné obchodní výměny, která registruje trvalý růst. Ve Vietnamu žije celá řada lidí, kteří vystudovali u nás a občané neustále projevují zájem o zaměstnání a studium v ČR.

Významnou událostí ve vzájemných vztazích byla návštěva prezidenta ČR V. Klause ve VSR na podzim 2006, návštěva premiéra Nguyen Tan Dung v ČR v září 2007 a předsedy vlády ČR M. Topolánka ve VSR v březnu 2008. V květnu tohoto roku se v Hanoji konalo setkání ministrů zahraničních věcí ASEM, kterého se zúčastnil český ministr zahraničních věcí J. Kohout. Naše senátní delegace tak byla první oficiální českou vícečlennou státní návštěvou ve Vietnamu.

Nejvýznamnější položkou českého exportu jsou reaktory a kotle, přístroje pro záznam a reprodukci zvuku, mléko, vejce a med. V dovozu jsou nejvýznamnější komoditou obuv, ryby, korýši.

Důležitá je spolupráce mezi oběma zeměmi ve školství. Pro rok 2009/10 byla studentům udělena vládou ČR stipendia. Již v roce 2008 byl Vietnam zařazen do pilotního projektu vládních stipendií pro studium v anglickém jazyce. Rozvíjí se spolupráce mezi českými a vietnamskými univerzitami – TU Ostrava, Ostravská univerzita, TU Liberec, ČVUT Praha, Zem. Univerzita Praha, VŠCHT  a Hanojská polytechnická univerzita. Byla uzavřena smlouva o zřízení učebního centra, kde se budou vietnamští studenti po dobu dvou let připravovat na studium v ČR.

Vietnam se rozkládá na 331 211 km čtverečných, hlavním městem je Hanoj s 6, 5 mil obyvatel. Celkem žije ve Vietnamu 85 mil lidí, přičemž téměř ¾ obyvatel žije na venkově. Přes obrovský rozvoj stále zůstávají velké ekonomicko-sociální rozdíly mezi velkými městy a venkovem. Na venkově je téměř 21% nezaměstnanost, ve městech kolem 6%.  53% obyvatel je mladší než 25 let.

Senátní delegace složená z členů Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, vedená místopředsedou Senátu Jiřím Liškou se pracovně setkala se zástupci Výboru pro vědu, technologii a životní prostředí a Výboru pro sociální otázky Národního shromáždění VSR. Dále byla uskutečněna schůzka s náměstkem ministra průmyslu a obchodu VSR. Delegace byla přijata předsedou Národního shromáždění panem Nguenem Phu Trongem. Uskutečnilo se jednání na Ministerstvu vnitra, na Ministerstvu přírodních zdrojů a životního prostředí.

Setkali jsme se i s vedení Lidové rady / lidového výboru provincie Quang Binh. Delegace navštívila Universitu Dong Hoi, která společně s VŠE Praha pracuje na projektu Double degrese diploma. Základem projektu je otevření fakulty asi pro 25 studentů v ročníku, kde by bylo přednášeno v angličtině, některé předměty (matematika, informatika) ve vietnamštině a případně i některé předměty v češtině. Současně se studenti budou intenzívně učit češtině. Výuka by 4 semestry probíhala ve Vietnamu, poté 2 semestry v ČR. Na toto studium by navazovalo další, které by připravilo odborníky s příslušnou kvalifikací a navíc znalostí jak angličtiny, tak češtiny. Musím konstatovat, že ve Vietnamu je vzdělání na jednom z nejvyšších stupňů zájmu. I rodiny se sociálně slabým zázemím dělají vše pro to, aby jejich děti mohly studovat. A studium v ČR je ve Vietnamu vysoce ceněno.

Předmětem dalších oficiálních jednání byly projekty týkající se likvidace odpadu a výroby el. energie, těžby a zpracování kaolínu, možnosti mobilní úpravny vody.

Vážení čtenáři, v příštím okénku se s Vámi podělím o své osobní dojmy z cesty po Vietnamu. Ale již nyní musím konstatovat, že vietnamští lidé jsou velmi přátelští, milí a usměvaví. Jsou ale rovněž neuvěřitelně pracovití a houževnatí.

Na závěr Vám všem chci připomenout, že začíná doba adventní. Město se opět rozzáří svátečními světly a nastane nejkrásnější doba očekávání a tajemného napjetí především pro ty nejmenší. Přeji Vám všem sváteční pohodu a štěstí.

Vaše senátorka RNDr. Marta Bayerová