fax: +420 515 244 716

KČP v únoru 2010

(2.3.2010)

KLUB ČESKÉHO POHRANIČÍ ve Znojmě

zdraví delegáty a hosty okresní konference Komunistické strany Čech a Moravy!

Klub českého pohraničí je nezávislým, demokratickým, vlasteneckým sdružením občanů České republiky bez rozdílu jejich národnosti, rasy, pohlaví, politické příslušnosti a náboženského vyznání. Jeho poslání a základní orientaci vyjadřuje ústřední heslo:

JEN ZŮSTANE-LI NAŠE POHRANIČÍ ČESKÉ, ZŮSTANE ČESKOU I CELÁ NAŠE VLAST!

Ve své činnosti spolupracujeme s vlasteneckými občanskými sdruženími, zejména s Levicovým klubem žen, s Českým svazem bojovníků za svobodu, se ZO Kruh občanů vyhnaných po r.1938 z pohraničí, s o.s. Vojáci proti válce, se Slovanským výborem. Ve Znojmě aktivně pracuje okresní rada a vedení sekce ochránců čs. státních hranic, naši zástupci jsou platnými členy jihomoravské krajské rady a národní rady Klubu českého pohraničí.

V letošním roce se ve dnech 14. a 15. srpna 2010 uskuteční VIII. národní sněm Klubu českého pohraničí, který zhodnotí uplynulé čtyřleté období, zvolí Národní radu a její vedení, schválí úpravy ve stanovách a zaměření činnosti na další období. Sněmu předchází okresní a krajské sněmy, Ve Znojmě okresní sněm se bude konat 2. června 2010 a krajský sněm v Brně dne 24. června 2010, který zvolí i delegáty na VIII. národní sněm KČP.

O činnosti KČP pravidelně informujeme ve zpravodaji OV KSČM MAJÁK, při tradičních setkáních hraničářů jižní Moravy ke Dni Pohraničí stráže, které každoročně organizujeme střídavě ve Znojmě, v Břeclavi a v Hevlíně, při akcích a besedách, např. každý měsíc při harmonice s.Josefa Svobody v restauraci NA ŠKOLCE.

Významným informátorem a zdrojem faktů a poučení pro osvětovou a agitační činnost, nejen pro členy a příznivce KČP, je dvouměsíční zpravodaj HRANIČÁŘ, který vychází v nákladu přes 4 000 výtisků. Ve Znojmě jej odebíráme hromadně a kolportujeme odběratelům v počtu 110, na individuální adresy v našem okrese je zasílán dalším 34 odběratelům, např. do Vrbovce, Hrušovan n.J. a dalších. Přesto jsou rezervy v jeho rozšíření.

Národní rada a jihomoravská krajská rada každoročně pořádají semináře a konference k významným historickým výročím a k aktuálním problémům. V roce 2008 to bylo k výročí Mnichova 1938, kdy byl Národní radou vydán sborník MNICHOV - 70 LET POTÉ, v němž byly zveřejněny i příspěvky z jihomoravského krajského semináře s. Miroslava GREBENÍČKA, Marie NOVOTNÉ, Tomáše MLEJNKA a Emila KORDIOVSKÉHO o událostech v období Mnichova na Znojemsku, Břeclavsku a v Brně. Letos 30. ledna se v Praze uskutečnila konference k 65. výročí porážky německého fašismu ve druhé světové válce a osvobození Československa z nacistické poroby. Účastníci konference obdrželi brožuru s přednesenými referáty předsedy NR KČP Karla JANDY, Františka DOSOUDILA, Jaroslava KOBRA a Josefa GROUŠLA, podrobně bude o konferenci informovat HRANIČÁŘ, který vyjde v březnu 2010. Konferencí a seminářů se zúčastňují zástupci našeho okresu, využíváme je v osvětové činnosti a ve spolupráci s OV KSČM. Je to významné zvláště vzhledem k  antikomunistickému působení zejména  ve sdělovacích prostředcích, ve falšování historie lžemi a polopravdami, již při ovlivňování dětí a mládeže ve školách.

K narůstajícímu nebezpečnému rozšiřování neofašismu v Evropě a v České republice, z podnětu Národní rady KČP jsme 16. ledna 2010 v Brně zorganizovali oblastní seminář za naší aktivní účasti na téma: NEOFAŠISMUS - STARONOVÁ HROZBA! Semináře se zúčastnili funkcionáři KČP, vlasteneckých občanských sdružení a KSČM. Úvodní referát přednesl Josef KŮTA, v diskusi mj. hovořil předseda Jm.KR KSČM Josef JANČARA  a  Miroslav VLAŠÍN, kteří uvedli příklady z našich okresů. Připomněli, že těmito problémy se zabývalo také prosincové zasedání ÚV KSČM (2009). Účastníci semináře přijali provolání, v němž mj. vyzývají vlastenecká sdružení a občany ČR, abychom se nesmiřovali s množícími se projevy neofašismu a podporovali právní opatření k jeho zákazu.

Stanislav BRŠLICA, předseda OR a JmKR KČP.