fax: +420 515 244 716

únor 2010

V LISABONU proti NATO

(4.3.2010)

O uplynulém víkendu ve dnech 29.1.-31.1.2010 se v Portugalské metropoli Lisabonu uskutečnilo sympozium věnované opodstatněnosti další existence NATO v současném světě a problematice vojenských základen  USA zejména na Evropském kontinentu. Sympozium pořádal Portugalský výbor pro mír a spolupráci v součinnosti se Světovou Radou Míru. Zúčastnili se delegáti mírových a protiválečných organizací a aktivit z osmi evropských států.: Portugalska, Španělska, Řecka, Belgie, Kypru, Německa, Srbska, České republiky. Tedy států nejvíce zasažených přítomností ozbrojených sil USA a jejich vojenských základen, nebo států, na jejichž území USA s vybudováním základen počítají.  Zúčastnil se také významný stát Latinské Ameriky – Bolívie. Za Českou republiku se sympozia  zúčastnila delegace občanského sdružení VOJÁCI PROTI VÁLCE. Na sympoziu zazněly argumenty, které podporovaly požadavek na rozpuštění NATIO a zrušení vojenských základen USA na Evropském kontinentě. Bylo také poukázáno na nutnost spolupráce všech protiválečných a mírových sil zejména v souvislosti s připravovaným summitem NATO koncem t.r. v Portugalsku a připravovaným přijetím nové strategické koncepce NATO. Na sympoziu nebyla přijímána žádná deklarace, ani s tím nebylo počítáno, podstatné je, že bylo dosaženo akční jednoty zúčastněných a vzájemná koordinace akcí, o kterých budou  dále HaNO informovat.

Občanské sdružení  Vojáci proti válce    e mail: vojaciprotivalce@email.cz