fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákkvěten 2010

zpravodaj OV KSČM

Vysílání veřejnoprávní televize - tak už dost !

(18.5.2010)

logo
* V těchto dnech je odběratelům distribuován zpravodaj HRANIČÁŘ č. 3 (125) KVĚTEN - ČERVEN 2010. V jeho obsahu jsou mj. zveřejněny články vzpomínek a historických faktů k 65. výročí osvobození Československa. Pod titulkem Televizní moderátorka Michaela Jílková v pořadu "Máte slovo" rozhořčila bývalé pohraničníky se čtenáři kriticky vyjadřují k uvedenému televiznímu pořadu ze dne 25. února 2010. V prohlášení okresní rady KČP v Chebu se mj. uvádí: "Není
jílková
náhodou, že veřejnoprávní ČT l uvedla právě dne 25.2.2010 v pořadu "Máte slovo" besedu na téma "Zločiny PS - střílení lidí na hranici". Tento pořad byl moderátorkou pí. Jílkovou jednoznačně veden snahou označit Pohraniční stráž a více než 400 000 občanů bývalého Československa , kteří prošli službou v Pohraniční stráži, za zločinecké vojsko se všemi důsledky z toho plynoucími, bez ohledu na fakta. .... Okresní rada jménem  sekcí bývalých ochránců státních hranic i jménem svým a nemála občanů pohraničí, vznáší protest proti falšování historie, proti očerňování těch, kteří plnili čestnou povinnost při ochraně státních hranic Československé republiky. Na takto postavené a vedené pořady ČT nehodláme přispívat našimi poplatky."

Obdobná vyjádření a protesty, adresované vedení České televize, byly zveřejněny též v dopisech čtenářů na stránkách Haló novin. Vedení Národní rady KČP na svém jednání dne 11. května 2010 znovu projednalo informaci o ohlasech na uvedený pořad a protesty jednotlivců a územních rad KČP, seznámilo se též s odmítnutím kritiky pořadu vedením České televize. Rozhodlo odeslat jménem občanského sdružení Klubu českého pohraničí Radě České televize a generálnímu řediteli ČT prohlášení, v němž požadujeme, aby bylo zástupcům umožněno vyjádřit se v pořadu k pravdivé historii ochrany a obrany čs. státních hranic.

Současně bylo vedení informováno, že v petici Proti pronásledování příslušníků Pohraničí stráže bylo dosud získáno přes 10 000 podpisů občanů České republiky, petiční archy s podpisy byly předány petičnímu výboru poslanecké sněmovny P ČR a budeme od něj požadovat, aby se uskutečnilo tzv. veřejné slyšení zástupců KČP a bývalých příslušníků PS OSH ke zdůvodnění této petice před poslanci a zástupci sdělovacích prostředků v parlamentě.

Znovu doporučuji zejména funkcionářům ZO KSČM, aby se stali odběrateli a čtenáři zpravodaje HRANIČÁŘ a využívali informace a fakta v něm zveřejňovaná mezi členy a spoluobčany.

* Antikomunistické překrucování historie, lži a polopravdy ve vysílání veřejnoprávní České televize jsou v jejím programu téměř každodenně. S rozhořčením - stejně jako mnozí čtenáři Haló novin, jsem sledoval strohé zpravodajství z pietních aktů k 65. výročí porážky fašismu v Evropě a osvobození národů Československa z nacistické poroby. Naopak, jistě nejen mne,

ing jaroslav palas
ing J. Palas
šokovalo vysílání pořadu ve čtvrtek 6. května - "Zabíjení po česku". Odmítavé, velmi kritické stanovisko (překvapivě v "růžovém" deníku Právo) ve svém článku Tak už dost!, zveřejnil i hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD). Mj. uvedl: "Desítky milionů obětí německého nacismu, roky strašného utrpení, nikdy nevídaná a do té doby ani nepředstavitelná bestialita - to vše se hromadilo a stupňovalo v lidech nenávist a nakonec vyústilo do různých excesů. Ne nemám v úmyslu cokoliv a kohokoliv omlouvat, ale musíme vnímat tyto politováníhodné záležitosti právě v tomto historickém kontextu a v těchto proporcích. Dávat tudíž jakési pomyslné rovnítko mezi vskutku ojedinělé excesy a předchozí hrůzy a masové zločiny nacistického režimu je nutno označit za naprosto nepřijatelné a konstatovat, že se ve své podstatě jedná o podlou manipulaci. ... Promiňte, ale nemohu tento krok vedení České televize označit jinak, než jako drzou provokaci. Prostě někdo zkouší, co ještě česká veřejnost vydrží, jak daleko si může dovolit zajít. Nastal proto čas rázně a jasně říci: Tak už dost!" Druhý den Právo zveřejnilo ohlas na tento článek od tiskového mluvčího ČT Ladislava Štěchy: Tak už dost agresivitě politiků, v němž se článek hejtmana považuje za agresivní a nepravdivý.                       sb.