fax: +420 515 244 716

červen-červenec 2010

Úvodník

(29.6.2010)

Vážené soudružky, vážení soudruzi.

Volby do PS PČR 2010 jsou za námi a nastal čas jejich hodnocení a analýz. Politologové společně s politiky se každý den předhánějí v různých názorech a prognózách o dalším vývoji v možných  vládních koaličních seskupeních. Po velkém volebním zemětřesení a následném zničujícím vlnobití,  odešli čelní matadoři politických stran Paroubek, Svoboda, Liška, Zeman, Bém. Z volební prohry svým odchodem vyvodili osobní zodpovědnost. Jejich strany zůstaly a budou muset hledat novou cestu a tvář pro budoucnost. Vznik nových stran  TOP 09 a VV na jejich cestě do PS PČR byl účelový. Nepřesvědčivá výhra ČSSD ve volbách následně umožnila ODS oslovit a vytvořit středopravou koalici. Přestože KSČM ztratila 100 tis. hlasů, uhájila 26 mandátů.  Není to radostné konstatování, neboť jsme skončili až na 4 místě a předběhla nás TOP 09. V těsném závěsu za komunisty jsou VV a překvapením bylo vypadnutí Lidovců a Zelených. Jaká bude pravicová cesta dalšího vývoje? České občany čeká utahování opasků v asociální politice, zvyšování daní, placení všech lékařských  poplatků a školného na VŠ, drastickým škrtáním v celém  státním rozpočtu.  Mzdy nerostou, lidí bez práce je stále kolem 700 tis. a rozdíly ve mzdách se prohlubují. Levicová politika v obhajování obyčejných lidí se dostala mimo hru a bude v opozici. O to víc budou muset komunističtí poslanci bojovat. Podivná politika ČSSD ani volební kampaň neoslovila občany a ztráta 600 tis. hlasů je políčkem pro vedení strany.  Můžeme doufat, že dojde ke změně postojů ke komunistům a levice bude více spolupracovat jak v parlamentu, tak na úrovni krajů, kde je KSČM spolehlivým partnerem ČSSD.

sad
  Je škoda, že na našem okrese se nepodařilo zvolit kandidáta ing. Augustina Formana. Stal se prvním náhradníkem a za 4 roky se může mnohé změnit. KSČM skončila v okrese na druhém místě za ČSSD,  porazila pravici ODS, TOP 09, VV, Lidovce a ostatní strany. Jsem osobně rád, že se nám podařilo zachovat v okresech pro KSČM i druhé místo v ČR za dlouholetým soupeřem okr. Tachov. Děkuji Vám všem straníkům i sympatizantům za důvěru a hlas pro naše kandidáty, kandidátku KSČM. Náš kraj má 3 zástupce s. Rujbrovou, Grebeníčka a Adama. Komunisté v kraji ztratili kolem 14 tis. hlasů. Je potřeba objektivně posoudit a analyzovat z jakého důvodu tomu bylo. Před námi jsou komunální volby a je nutné se připravit a vyvarovat chyb. Přirozený úbytek voličů KSČM nemůže být výmluvou. Musíme oslovit a získat nové voliče a stoupence levicové politiky u všech generací.  Je to naléhavý úkol pro všechny členy strany a funkcionáře.

V nastávajících letních měsících a dovolených Vám všem přeji krásné počasí a ve zdraví užití chvil v kruhu rodiny a přátel.

OV KSČM ve Znojmě děkuje všem voličům za podporu kandidátů KSČM ve volbách do PS PČR 2010.