fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákčerven 2011

červen 2011

Vážené soudružky a soudruzi, vážení přátelé.

(28.6.2011)

Končí měsíc červen a nastává doba dovolených a prázdnin pro děti. Ti starší vstupují do života a jejich prvním schůdkem byla státní maturita. Na jejich obsah, průběh a výsledek je rozdílný názor jak u veřejnosti, studentů a učitelského sboru. Ministr Dobeš se osobně pochválil za celkové provedení a výsledky. Sebechvála smrdí  říká jedno přísloví a měl raději počkat, jak vše objektivně vyhodnotí odborníci, ředitelé škol, kantoři a samotní aktéři maturit.

Doufejme, že počasí v příštích měsících bude k lidem, kteří nastoupí na zaslouženou dovolenou přijatelnější a lepší než politická situace. Neschopný premiér Nečas a neschopná celá vláda dál zápasí o přežití. Je pravda, že v poslanecké sněmovně pro hlasují většinou všechny asociální návrhy a zákony proti lidem. Koalice se však zmítá stále ve sporech o posty  a ekonomickým tlakem státního rozpočtu, který Kalousek stále osekává. Občané si současnou vládu v 80 procentech nepřejí a jako nejlepší cestu v řešení preferují předčasné volby. Odbory jsou přes všechny protesty a jejich výsledky připraveny ke generální stávce. Doufejme, že arogantní a nedemokratická vláda se nedožije podzimu.

Vývoj v EU, zejména Řecku, Portugalsku, Španělsku, Irsku a dalších ekonomicky slabších zemích ukazuje, že EU jde špatnou cestou. Naivní vedení EU stále doufá a věří, že finanční injekce zachrání Evropu před krachem. Jenže finanční pády bank a hospodářství jednotlivých států může nastartovat řetězovou reakci globálního krachu EU. Obyvatelé si kladou otázku, proč máme doplácet na jiné státy, proč máme podporovat zbohatlíky a bankéře, kteří uvedenou situaci zapříčinili. Obyčejní lidé žijí pouze ze mzdy a poctivé práce, důchodci z důchodů a nemají měsíční milionové příjmy jako kapitáni krachující ekonomiky a bank. Je potřeba v protestech říci jasně, je nutná změna v celém prohnilém byrokratickém systému EU, odejděte a předejte moc slušným a morálně kvalitnějším politikům. Jít za hranu sociálního smíru a zatlačit střední a chudobné vrstvy do bahna chudoby je pro většinu obyvatel Evropy nepřijatelné. Národy již nechtějí války a násilné akce mezi státy, jak to v minulosti řešily státy v době hospodářských krizí a krachů celých státních celků a monarchií.

Pro levici a komunistické hnutí je důležité neztratit svoji identitu, najít  cestu k jednotě a obraně  obyčejných lidí jak ve světě, tak ČR. Při podzimních VČS máme vedle materiálů předložených k projednání možnost diskutovat o stavu věci jak u nás doma,  tak v zahraničí. Vedle sociálních tlaků jsou i požadavky na spolupráci se sudetskými Němci v rámci jejich nadací a spolků. Předkládají návrh požadavku vyhlásit příští rok rokem spolupráce.  Možná, že  SN vyhodnotili dobu a její celkový vývoj jako příznivý pro zlom v možnosti jak zvrátit výsledky dějin ve svůj prospěch.

Vážení členové KSČM, přátelé, dovolte, abych vám všem popřál jménem okresního vedení KSČM krásnou dovolenou, pěkné počasí a zdravotní pohodu bez starostí a problémů. Dne 20.srpna 2011 se určitě společně setkáme na akci v Tvrdonicích a  dalších podzimních burčákových posezeních.

V době prázdninového klidu budeme mít více času k zamyšlení  v bilancování předchozí práce, ale i možných nových inspirací a návrhů ke zlepšení naší politické a zastupitelské práce.