X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

S biopalivy 1. generace do pekel

(16.5.2018)

Látek používaných jako příměsí do bionafty nebo biosložek do směsné motorové nafty se loni v České republice vyrobilo 157 429 tun, meziročně o 5,8 procenta více.

Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Výroba takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME) meziročně vzrostla poprvé od roku 2014.

»Důvodem zvýšení produkce biopaliv je do značné míry růst poptávky po pohonných hmotách. Biopaliva se povinně přimíchávají do standardních paliv. Taktéž se doplnily zásoby FAME,« řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle agrárního analytika Petra Havla by mělo být státní snahou snížit produkci biopaliv první generace. »Biopaliva první generace jsou cestou do pekel. Výsledkem je jenom skutečnost, že se zhoršuje životní prostředí, protože se komodity pěstují ne na potravinářské účely, ale na účely technické,« řekl. Například v ČR se letos podle údajů Českého statistického úřadu pěstuje řepka ozimá na 394 699 hektarech, meziročně se tato plocha zvýšila o 437 ha.

Evropská komise by podle Havla měla dát členským státům možnost, aby využívání biopaliv v dopravě bylo dobrovolné. Zatím však státy počítají s tím, že spotřeba biopaliv proti zbytku dopravních paliv by měla být v roce 2020 sedmiprocentní.

V roce 2014 dosáhla tuzemská výroba FAME rekordních téměř 220 000 tun, v následujících letech klesala.

Spotřební daň na některá biopaliva se od loňského července snížila. Například čistá bionafta FAME B100 nově podléhá spotřební dani 2,19 Kč na litr. Od začátku předloňského roku to bylo 4,59 Kč/l, předtím zdaněna nebyla. U směsné motorové nafty SMN B30 se zdanění snížilo na 8,52 Kč/l. Od roku 2016 daň činila 9,27 Kč/l, předtím bylo palivo zdaněno 7,66 Kč/l. Zvýšila se naopak vratka daně za líh u ethanolu E85, a to z 10,23 Kč/l na 10,97 Kč/l. Nízkoprocentně přimíchaná biosložka ve fosilním palivu zůstává bez daňové i jiné státní podpory.

Podle dat MPO loni celková domácí spotřeba FAME vzrostla, a to o 6,7 % na zhruba 276 000 tun.

autor: (ici)