Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Konec národních států?

(3.8.2019)

Již delší dobu platí - nejen na české politické scéně - rozpolcenost aktérů v otázce budoucnosti Evropy. Jedni ji vidí v posilování integračních vazeb posilujících tendence k vytváření Spojených států evropských, druzí v postupné dezintegraci posilováním národní suverenity. Oba krajní názory výrazně zaznívaly (a stále rezonují) v celé Evropské unii. Nejen v názorově vypjatém období před volbami do Evropského parlamentu. Nalezení konsensuálního řešení je vpravdě existenciální podmínkou další budoucnosti kontinentu. Klást jednostranné podmínky a vyhlašovat razantní a »zásadová« řešení po vzoru SPD na jedné, a TOP 09 na druhé straně, jsou škodlivá a nefunkční přesto, že se jim evropský dialog nemůže vyhnout.

Proevropské síly posílily volbou nové předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Bývalá německá ministryně obrany se netají ideou posilování integrity Evropské unie. Nejen v kandidátském projevu se vyznala, že je »Evropanka ze srdce a přesvědčení«, a připomněla, že již v roce 2011 řekla novinářům, že jejím cíle jsou »spojené evropské státy, federální spolek jako je Švýcarsko nebo Německo«. Slíbila sice posílení významu Evropského parlamentu a prosazení jeho zákonodárné iniciativy, nicméně od slibu k realitě vede cesta daleká a díky evropské legislativě nejistá a nepředvídatelná.

Přitom zásadní změny v institucionálním zabezpečení činnosti Evropské unie i jejím obsahovém zaměření jsou více než potřebné. Příkladem nade vše výmluvným je daňová legislativa, kterou chce nová předsedkyně rovněž rasantně změnit. Za podmínek jednomyslného schvalování změn však jde o úkol charakteru zbožného přání. Obdobných příkladů je řada.

Přiznejme si, že posilováním evropské integrace alespoň v politikách, které sjednocování legislativy i reálné činnosti nevylučují, k oslabování dějin a funkce evropských národních států postupně skutečně dochází. Každodenně je k tomu snášena celá řada známých i nových příkladů. Za všechny lze uvést sílu peněz USA, pro které je snadnější ovládat Evropu sjednocenou, než Evropu rozdrobenou. Evropa, naverbovaná Spojenými státy do NATO, se stala pomocníkem amerického impéria. Co může mít Evropa z washingtonské hegemonie? Jaký je smysl naší účasti v amerických hegemonistických válkách na Blízkém východě i v Africe, možná neví ani náš ministr obrany.

Proč se Evropa staví do jedné linie proti Rusku, které jí poskytuje energii a široký trh pro evropskou produkci? Jen ideologický zaslepenec nevidí, že bez Ruska bude rozvoj Evropy blouděním v kruhu. Evropa a její státy mají svou vlastní identitu, své vlastní zájmy, hodnoty a tradice. Proč by ji měly obětovat pro cíle několika silných nadnárodních uskupení?

autor: Ladislav ŠAFRÁNEK