Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Útok na ambasádu Kuby

(6.5.2020)

Týden starý útok na kubánské velvyslanectví v USA byl v každém případě podnícen sílící nepřátelskou rétorikou proti Ostrovu svobody, do níž jsou veřejně a systematicky zapojeni ministr vnitra USA a vysocí úředníci tohoto ministerstva, kteří mají na starost vztahy se západní polokoulí, a dokonce i velvyslanectví USA v Havaně. Proto se k němu vyjádřil ještě týž den i kubánský šéf diplomacie:

Jak včas informovalo ministerstvo zahraničních věcí, dnes kolem 2. hodiny, to je v časných ranních hodinách ve čtvrtek 30. dubna 2020, byl spáchán teroristický útok proti velvyslanectví Kubánské republiky ve Spojených státech ve Washingtonu. Došlo k neidentifikované střelbě na budovu kubánského velvyslanectví v USA s použitím útočné pušky. Nikdo z personálu mise, kdo je v bezpečí a chráněn, nebyl zraněn, ale v důsledku četných výstřelů na budovu došlo k materiálním škodám.

Bruno Rodríguez Parrilla. FOTO - Wikimedia commons

Kubánská diplomatická mise ve Washingtonu má v místě bezpečnostní a ochranný systém proti jakékoli hrozbě, jež může ohrozit diplomatické funkcionáře, jejich příbuzné a rodiny.

Jednotlivec, jehož identita nebyla kubánské vládě sdělena, byl zatčen místními úřady a zůstává v jejich vazbě. Oceňujeme profesionální chování příslušníků zákon prosazující agentury, kteří velmi rychle dorazili na místo incidentu.

Dnes v poledne jsem pozval chargé d’affaires velvyslanectví USA v Havaně, paní Maru Tekachovou, k prodiskutování tohoto vážného incidentu. Předložil jsem náš nejostřejší protest proti závažnému teroristickému útoku spáchanému proti kubánskému velvyslanectví. Zeptal jsem se jí, jak by reagovala vláda USA na takový útok proti některému z jejich velvyslanectví. Pamatuji si špinavé akce a hrozby ze strany vlády USA, bez sebemenšího vysvětlení nebo důkazu o tzv. akustických útocích, údajně proti americkým diplomatům.

Povinností všech států je podniknout všechny příslušné kroky na ochranu prostor diplomatické mise akreditované do té které země proti jakémukoli zásahu nebo škodě a zabránit jakémukoli narušení klidu mise nebo snižování její důstojnosti či jejího normálního fungování, jak je zakotveno ve Vídeňské konvenci o diplomatických vztazích z roku 1961.

Požaduji od vlády USA nejzazší spolupráci k objasnění faktů a ujištění, že se takové incidenty znovu nestanou nebo nezůstanou nepotrestány, včetně tohoto incidentu, k němuž právě došlo.

Nelze nehledat vztah mezi takovou akcí a posilováním agresivní a nepřátelské politiky, kterou USA uplatňují vůči Kubě, nebo utužováním blokády, jež obsahuje nekonvenční opatření dokonce i v době pandemie COVID-19, jež zasahuje celou planetu.

Nebo akty k podněcování násilí vůči kubánskému zdravotnickému personálu ve třetích zemích, jak se stalo nedávno v Bolívii, dokonce za spoluúčasti představitelů USA; násilné akce také povzbuzuje urážení a démonizace zdravotnického personálu.

V okamžiku útoku, jak jsem se vyjádřil americkému diplomatovi, bylo v budově deset kubánských úředníků a diplomatů, kteří byli ve vážném nebezpečí.

Rovněž nelze oddělovat tento typ akcí od dopadů nenávistné politiky a projevů, jež prosazují rozdělení a společenské násilí. Už dříve v dějinách docházelo k vážným násilným a nepřátelským akcím, včetně teroristických, proti kubánským diplomatickým činovníkům přiděleným do Spojených států, ve washingtonské misi a na Kubánském stálém zastoupení OSN v New Yorku.

Také jsem připomněl, že nějaké skupiny i jednotlivci po mnoho let beztrestně operovali a stále operují na území USA a v minulosti spáchali teroristické činy vůči Kubě, což je institucím vlády Spojených států, které prosazují zákon, dobře známo…

Jsem překvapen, když vidím, že od útoku na naše velvyslanectví už uplynulo přes 15 hodin a ani oficiální vláda USA, ani vládní úřady ministerstva vnitra nekontaktovaly naše úřady; neexistuje žádné oficiální prohlášení, dokonce ani tweety, které jsou tak časté, když jde o Kubu, od žádného představitele USA ani od žádného jejich velvyslanectví.

Naléhám na ministerstvo vnitra (Spojených států), aby přijalo, s nejvyšší naléhavostí, opatření potřebná k zajištění, aby byly plně dodrženy povinnosti podle Vídeňské konvence a zajištěna ochrana a bezpečnost kubánského velvyslanectví, Kubánské stálé mise v OSN i personálu, který pracuje v obou misích, i příbuzných, kteří je doprovázejí.

Závěrem nabízím spolupráci kubánských úřadů při vedení náležitého vyšetřování

autor: Vladimír SEDLÁČEK
zdroj: Překlad z listu Granma