Podvody s projektem Paměť národa

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Vražedná kombinace pro ocelářský průmysl

(21.6.2020)

Výroba surové oceli v České republice loni klesla meziročně o osm procent na 4,6 milionu tun. Například u ocelových trubek pak byl propad ještě větší, a to o 16 %. Za prvních pět měsíců letošního roku se podle předběžných dat výroba surové oceli v ČR propadla o dalších šest procent a dosáhla 1,9 mil. tun.

Data sdělila Ocelářská unie. Současně uvedla, že po výrazných ztrátách, které utrpěly evropské i tuzemské hutě v roce 2019, začal letošní rok nadějně díky mírnému zvýšení poptávky v prvních dvou měsících. V březnu ale ocelářský sektor tvrdě zasáhla pandemie koronaviru, kdy poptávka v EU postupně spadla o polovinu. Podniky včetně tuzemské Liberty Ostrava proto omezily výrobu a až 40 % zaměstnanců v ocelářství bylo propuštěno nebo pracuje na zkrácený úvazek.

Podle Ocelářské unie jsou ceny oceli v Evropské unii momentálně v řadě produktových kategorií pod hranicí výrobních nákladů evropských hutí. Navíc během května začala díky oživení produkce v Číně stoupat cena železné rudy, která v červnu přesáhla 100 dolarů za tunu, což je o pětinu víc než počátkem května.

»Evropský ocelářský průmysl fatálně zasáhla kombinace kolapsu poptávky v odběratelských odvětvích a propadu cen oceli a drahých vstupů. Bohužel oživení nelze čekat dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku, a i to je hodně optimistické,« řekl ředitel Ocelářská unie Daniel Urban.

Nejcitelnější pokles výroby oceli v ČR letos podle unie zatím nastal v dubnu a květnu, kdy produkce meziročně klesla o jedenáct, respektive devět procent. Červnové výsledky budou ještě horší, a to jak v ČR, tak v Evropě, odhadují oceláři. Ocelářská unie uvedla, že základním problémem globálního trhu s ocelí zůstává nadbytečná kapacita - řada zemí restartovala výrobu díky státní pomoci a nezanedbatelnou část produkce vyrábí na sklad.

»Evropský trh zůstává nejotevřenějším trhem na světě a objemy bezcelních kvót absolutně nereflektují tržní situaci,« uvedl Urban. »Kvůli krátkozrakému přístupu Evropské komise k revizi ochranných opatření jsme promeškali příležitost hodit topícímu se evropskému ocelářství záchranný kruh. Vážně to ohrožuje strategické průmyslové odvětví, které v EU představuje 2,6 mil. přímých a nepřímých pracovních míst,« uvedl předseda představenstva ostravské společnosti Vítkovice Steel Dimitrij Ščuka.

Do ČR se podle Ocelářské unie loni dovezlo sedm milionů tun výrobků z oceli, přičemž dovoz ze zemí mimo EU po několika letech zaznamenal pokles. Hodnota oceli vyvezené z ČR loni dosáhla 96,2 miliardy korun. Klíčovým trhem i nadále zůstávají členské země EU, kam mířilo 90 % exportu.

Světová produkce surové oceli dosáhla loni 1,87 mld. tun. Proti roku 2018 jde o nárůst o 3,4 %. Pozici zdaleka největšího světového producenta oceli potvrdila Čína, která vyrobila 996 mil. tun, což je o 8,3 % více než rok předtím. Zároveň to představuje přes polovinu globální produkce. Loňská výroba v EU proti tomu klesla na 158 mil. tun surové oceli, což je o pět procent méně než předloni.

Ocelářská unie je sdružení, které hájí zájmy českých a slovenských výrobců a zpracovatelů oceli. Mezi největší členy patří Liberty Ostrava, Třinecké železárny a Vítkovice Steel, členem jsou ale i vzdělávací a výzkumné instituce.

autor: (ici)