Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Ruská vakcína prolomila evropskou blokádu

(8.11.2020)

Maďarsko je připraveno začít nakupovat ruskou vakcínu od COVID-19 v prosinci. To bylo uvedeno ministrem zahraničí přímo z karantény - ministr sám byl obětí viru. Zároveň Evropská komise, která nedávno pohrozila Budapešti sankcemi za použití vakcíny Sputnik V, změnila názor. Je možné, že se Maďarsko a další země EU obrátí na ruskou vakcínu po Maďarsku a dalších zemích EU.

V prosinci začne Maďarsko dovážet malé množství ruské vakcíny proti koronaviru. Oznámil to den předtím tamní ministr zahraničí Peter Szijjarto. Podle něj Rusko začne dodávat malé šarže k dokončení klinických studií, studiu vakcíny a licenci v Maďarsku. Budapešť očekává, že začne velké dodávky léku od druhého nebo třetího týdne v lednu. Kromě toho, jedna z maďarských společností chce začít vyrábět tuto vakcínu, Szijjarto řekl.

Zajímavá je reakce vedení EU na deklarovaný záměr jedné ze zemí EU požádat Rusko o pomoc. Evropská unie pravidla umožňují Maďarsku koupit ruské COVID-19 vakcíny bez evropské certifikace, pod vlastní právní odpovědnost, Evropská komise (EK) mluvčí Stephane de Keersmaeker řekl v pátek. V poslední době však bruselská prohlášení zasílá velmi odlišná a mnohem tvrdší.

Ještě před týdnem varoval další úředník Evropské komise Eric Mamer Maďarsko, že ruské vakcíny bude moci koupit pouze v případě, že bude na trhu EU certifikován. Jinak "evropská komise bude nucena přijmout opatření," pohrozil úředník ES. Mamer připomněl, že Brusel podepisuje dohody o dodávkách pouze s těmi zeměmi, které budou vyrábět drogu na území Evropské unie, a nevyjednává s Ruskem nebo Čínou, poznamenala RBC. Je třeba poznamenat, že budapešťský záměr vyhledat pomoc od Ruska a Číny nebyl pro evropské byrokraty tajemstvím. V říjnu maďarský premiér Viktor Orban oznámil, že země o této záležitosti jedná s Moskvou a Pekingem.

Náhlá změna v postoji evropských úředníků je pochopitelná, řekl Andrej Klimov, první místopředseda výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace. "Setkal jsem se s nimi a mohu říci - mohou se jmenovat kariéristé, někteří z nich jsou ostře protiruští, ale rozhodně to nejsou idioti. Mají pocit, že nálada v Evropské unii není pro konfrontaci s Ruskem za každou cenu," řekl senátor v komentáři pro deník Vzglyad. Podle partnera se zdá, že Brusel spočítal, že nebezpečí vzniku UNU-19 znamená pro obyčejné Evropany více než přízrak ruské hrozby.

autor: Irina Yarovaya, Andrey Rezchikov
zdroj: JčKV KSČM