Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Odstřel na Radě ČT.

(12.11.2020)

Během středečního odpoledne se na jednání sešla Rada České televize, aby projednala mimo jiné rozpočet České televize na rok 2021. Opět vyvstala otázka o odvolání dozorčí komise Rady ČT, která předkládá odborná stanoviska a posudky na ekonomické jednání vedení ČT. To již koncem srpna navrhoval radní Jiří Kratochvíl. Tentokrát odvolání Rady České televize navrhla radní ČT a ekonomka Hana Lipovská. Na její popud byla dnes komise odvolána.

Jiří Kratochvíl možnost odvolání dozorčí komise nadnesl na jednání rady koncem srpna. „Za deset let jsem neslyšel žádný návrh komise, který by se týkal nějakého nedostatku. Vy tu nepůsobíte jako orgán rady, ale orgán někoho úplně jiného,“ vmetl tehdy členům komise.

Komise má podle něj dohlížet na hospodárnost výdajů, ale to nedělá do té míry, že se slovo „hospodárný“ v jejich zprávě vůbec neobjevilo. „Žádám, aby se rada zamyslela nad činností, kterou nám tu předvádí komise,“ vyzval radní. A vzápětí přednesl návrh na odvolání dozorčí komise pro ignorování svých úkolů.

Předseda rady René Kühn tehdy požadoval bližší projednání, proto se před odvoláním chtěl s jednotlivými členy rady ještě poradit a následně vznést připravený návrh. Kratochvílovi tehdy připomenul, že se o něco takového nepokouší poprvé. „Naposledy se to řešilo v roce 2010 na váš návrh, který byl vznesen podobným způsobem. Byla to komise čerstvě navolená a bylo to proto, že se naopak zajímala o nějaké výběrové řízení, které jste jí vytýkali. A taky to bylo podivné,“ připomenul.

„Považuji za důležité upozornit na ustanovení zákona o České televizi, pokud jde o odvolání členů dozorčí komise, kde se stanoví, že pro zánik funkce patří přiměřeně paragraf o odvolání členů Rady ČT. Rada proto musí členy dozorčí komise odvolat jen tehdy, pokud člen komise přestane splňovat předpoklady pro nezávislý výkon funkce, závažným způsobem naruší důstojnost výkonu funkce nebo se dopustí jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost a nestrannost při vykonávání funkce, anebo se po dobu tří měsíců neúčastní schůze komise. Bez nějakých teatrálních řečí okolo se naučme respektovat zákon, bývá to poslední dobou zcela naopak,“ namítl tehdy také radní Zdeněk Šarapatka.

Lipovská tehdy projednání odvolání dozorčí komise odsunula právě na podzim. „Čeká nás podzim, kdy budeme schvalovat řadu ekonomických dokumentů. I kdyby byla dozorčí komise sebehorší, což si teď nemůžu dovolit hodnotit, tak nemáme jiné ruce, jak nahlížet do ekonomických dokumentů. Pokud bychom si ji teď celou en bloc odstřelili, tak nejsme schopni vykonávat to, co nám přikazuje zákon,“ uvedla.

Na svém faceboku již avizovala, že se hodlá na aktuální Radě ČT zabývat hospodařením důsledně.

zdroj: PL