Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Ministr obrany Ázerbájdžánu jako dekorace

(19.11.2020)

Ruský novinář Semjon Pegov, který působí na internetovém kanále Wargonzo, se stal mezinárodně známým svými zprávami z Ázerbájdžánu.

Týkaly se průběhu a pozadí konfliktu v Náhorním Karabachu. Pozornost si novinář vysloužil, když jako první informoval o útoku stíhaček turecké armády na hlavní město Stěpanakert. Zprávu s časovým zpožděním potvrdily a převzaly některé světové agentury. Útok se odehrál 28. října, podle Pegova na osobní příkaz tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecko útok sice popřelo, ale dalších už se vyvarovalo. Novinářova zpráva vlastně pomohla zachránit lidské životy.

Požadavek z Istanbulu

Pegov ve zpravodajské činnosti pokračuje, přibližuje čtenářům dění v ázerbájdžánské metropoli Baku. Napsal, že ázerbájdžánský ministr obrany generál Zakir Hasanov byl fakticky odstraněn z funkce, sice v ní formálně zůstává, byl ale zbaven všech pravomocí. Podle novinářových zdrojů z Istanbulu o to požádalo turecké ministerstvo obrany. To tvrdí, že Hasanov udržoval vztahy s ruskými generály. Turecké tajné služby už dříve, podle istanbulského zdroje, žádaly prezidenta Ilhama Alijeva, aby zbavil velitelských pravomocí všechny ázerbájdžánské generály, kteří získali vzdělání na sovětských či ruských vojenských školách.

Dekorativní role

Hasanov vystudoval Bakinskou vševojskovou akademii, do roku 1985 sloužil v jedné jednotce sovětské armády rozmístěné v tehdejší Německé demokratické republice, pak až do roku 1993 působil v Sibiřském vojenském okruhu. »Hasanov nyní plní jen dekorativní roli, nemá přístup ke zprávám z fronty a také se nepodílí na žádných rozhodnutích,« napsal o něm Pegov.

Odstavení důstojníci

Podle něj nebylo generálovo odstavení jediným. Podobně skončila většina ázerbájdžánských důstojníků. Velení jednotek převzali důstojníci turečtí a hlavně syrští. Syřané patří k nájemným oddílům, které jsou placeny a byly vycvičeny Tureckem. Dříve bojovali v syrském pohraničí proti Kurdům. Jsou jich čtyři tisíce, každý z nich dostává měsíčně dva tisíce dolarů, potvrdili zajatci z jejich řad. Tvořili páteř tureckých jednotek na karabašské frontě. Spolu s nimi se do bojů zapojovalo asi 1200 členů tureckých speciálních jednotek. Když bojovali v Sýrii proti Kurdům, chovali se žoldnéři podle britského listu Guardian jako »dobytek«, popravovali každého Kurda, na kterého padli včetně žen, které nejprve hromadně znásilnili.

V Arménii v tom pokračovali, podle zpráv Organizace spojených národů nejméně jednou popravili arménské vojenské zajatce střelami do týla jenom pouhých pár minut po zajetí. OSN disponuje důkazy o takovém barbarském chování.

Výzvy k odporu

Odstavení ázerbájdžánští důstojníci svou pohanu nesou velmi těžce, navíc vyznávají šíitskou větev islámu, takže jsou přesvědčeni, že je trestají za víru. Turci a Syřané, kteří je nahradili, vyznávají sunnitskou větev islámu. Podle informací Pegova se poté mezi ázerbájdžánskými důstojníky začaly šířit výzvy k odporu vůči Turkům a Syřanům. Mimo jiné také proto, že v té době už zmařili tři dohody o příměří, které prostě ignorovali a nařizovali pokračování v útocích. Podle ázerbájdžánských důstojníků jde v takovém případě o »hrubé, nekorektní, nepřípustné chování«. Přesně takto je to učili ve vojenských školách.

autor: (pe)