fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Německo potvrdilo svůj postoj k Nord Stream 2 - dostavět

(26.1.2021)

Německá vláda se drží předchozího postoje k projektu Nord Stream 2 a výzvy k zastavení jeho výstavby bere na vědomí, uvedl oficiální zástupce německého kabinetu ministrů Steffen Seibert v den jednání ministrů zahraničí EU, na kterém se plánovalo projednat možné nové sankce vůči Ruské federaci - mezi nimi někteří evropští politici požadují opatření proti Nord Stream 2.

Problematika zavádění nových sankcí se v Evropské unii projednává na pozadí situace s Alexejem Navalným.

Ruská federace opakovaně vyzvala, aby se přestal Nord Stream 2 zmiňovat v souvislosti s jakoukoli politizací, protože se jedná o komerční projekt, který je přínosný jak pro Rusko, tak pro Evropskou unii.

Mezi zeměmi EU se před zasedáním ministrů zahraničí vyslovily pro nové sankce Francie, Česká republika a Polsko. USA trvají na tom, že je třeba, aby EU opustila Nord Stream 2. Cílem USA je prodávat svůj zkapalněný plyn do Evropy. (zvýraznění iRUCZ)

Člen vládnoucí strany Křesťanskodemokratická unie, europoslanec Manfred Weber připomněl, že německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden hovořila o Nord Stream 2. "Řekla, že její pozice a zásadní pozice federální vlády se nezměnily. A tak to zůstává," řekl Seibert.

Poslanec také zdůraznil, že „neexistuje žádné přímé spojení mezi případem Navalny a projektem Nord Stream 2.“ Na podzim 2020 Merkelová uvedla, že otázky Nord Stream 2 a incidentu s Navalným by měly být posuzovány samostatně.

zdroj: ria.ru