fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Podivné průzkumy České televize

(28.5.2021)

Že je Česká televize protivládní televizní stanicí, musí být každému po několika dnech sledování zcela jasné. ČT dlouhodobě útočí na obě vládní strany, často velmi podpásovými údery

ČT vlastně byla jediná z významnějších sdělovacích prostředků, kdo plně převzal Kroupou a Kubíkem vyfabulovanou kauzu, týkající se údajné úvahy vicepremiéra Hamáčka, směnit mlčení o údajném atentátu ruských špionů ve Vrběticích za dodávku milionu ruských anticovidových očkovacích látek Sputnik V. Tuto, na první pohled smyšlenou kauzu, ČT rozvíjela do všech možných a nemožných absurdních detailů. Fabulovala, ve snaze udělat z předsedy ČSSD, Hamáčka, notorického lháře.

Prostě sjezd ČSSD nedopadl podle představ určitých zájmových skupin a opozičních pravicových stran, nezvítězil jimi vzývaný Petříček, a tak došlo k frontálnímu útoku. Prostě, vládní koalice se nerozpadla sama od sebe, odchodem sociálních demokratů z vlády a jejich přechodem do ostré opozice vůči Babišovi, a to jak před volbami do sněmovny, tak po volbách, tak zkusili něco jiného. Proto došlo k této kauze.

ČT ji podle možnosti ještě vyostřovala, „vylepšovala“, opakovala až ad absurdum. Přitom úkolem veřejnoprávního sdělovacího prostředku je být mimo politické strany....

Další oblast, kdy ČT naprosto flagrantně porušuje svou nezávislost, je zveřejňování velmi pravděpodobně tendenčních průzkumů veřejného mínění, týkajících se preferencí politických stran. Na podporu tvrzení televizní agentury Kantar CZ o trvalém „sešupu“ volebních preferencí vládních stran, se nyní zřejmě objevuje druhá vypečená agentura pro výzkum veřejného mínění, pod názvem Data Collect. Podíváme-li se blíže na obchodní rejstřík, pak vidíme, že se výzkumy veřejného mínění zabývají lidé, o jejichž kvalifikaci nic nevím. Tyto průzkumy provádí agentura Data Collect, která se v roce 2018 podle svých webových stránek stala „…součástí mezinárodní rodiny Talk Online Panel“. Přiznám se, že jsem o této mezinárodní organizaci nikdy neslyšel, i když se průzkumy veřejného mínění intenzivně a dlouhá léta zabývám.

Nevím, jaké jsou výsledky této mezinárodní organizace v jiných zemích, ale překvapuje mě, že takto poměrně neukotvená agentura vydává tak kategorické závěry.

Podle této agentury by si vedení, pokud jde o výši volebních preferencí, udržela v květnu  s 27% koalice Pirátů a STAN.

Na druhém místě za touto koalicí je prý předvolební koalice SPOLU, tedy společenství tří konzervativních stran,  s 20,7% preferencí.

Až na třetím místě je prý hnutí ANO s necelou jednou pětinou podpory respondentů (19,4%).

Za hnutím ANO následuje SPD s 13% a KSČM s 6,2%.

Podle Data Collect by se do sněmovny již nedostala ČSSD, která má podle této agentury 3,6%.

Je zajímavé, že zejména u ČSSD jsou průzkumy obou televizních agentur pro výzkum veřejného mínění – Kantar CZ a Data Collect - tak tragické. Jiné, renomované výzkumné agentury tato čísla vůbec nepotvrzují.

Zdá se, že jsme svědky snahy manipulovat s veřejným míněním. Nerad to říkám, ale veřejnoprávní televize by si opravdu měla zajistit objektivní průzkumy veřejného mínění a nesnažit se formovat politickou scénu podle svých představ. Anebo spíše podle představ zájmových skupin, které preferují volební vítězství pravice.

autor: Jipar