fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákprosinec 2011

OV KSČM, MR a ZO KSČM přejí všem hodně zdraví, osobní pohody a úspěchů v roce 2012.

HROZNATÍN – vzpomínkové setkání při příležitosti 116. výročí narození arm.gen. Ludvíka SVOBODY.

(13.12.2011)

hrozantín1
V sobotu 26. listopadu 2011 jsme opět po roce navštívili rodný dům Ludvíka SVOBODY v Hroznatíně. Mezi čestnými hosty byli předseda ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu plk. Ing. Jaroslav VODIČKA, senátor Josef JONÁŠ (ODS), spolubojovníci Ludvíka Svobody brigádní generálové tankista Alexandr BEER a dělostřelec Miloslav MASOPUST, starostové Hroznatína, Nového Telečkova a Starče, přestavitelé Klubu českého pohraničí Znojmo a Havlíčkův Brod, členové
hroznatín2
Společnosti Ludvíka Svobody z Prahy, Brna, Pardubic a Ostravy, účastníci turistického pochodu „Po stopách armádního generála Ludvíka Svobody“, který již popáté organizoval Klub českých turistů Trnava. Ve znojemské delegaci byli Miroslav VLAŠÍN, Stanislav BRŠLICA, Valerij KREJČÍ, Václav ALEXA, Oldřich KUKLA s manželkou. K pamětní desce  na rodném domě Ludvíka SVOBODY položili představitelé věnce a kytice květin. Na shromáždění promluvil senátor Josef JONÁŠ, předseda ÚV ČSBS plk.v.v. Ing. Jaroslav VODIČKA, gen. Alexandr BEER a gen. Miloslav MASOPUST. Závěrem dcera Ludvíka Svobody, prof. Ing. Zoe KLUSÁKOVÁ – SVOBODOVÁ vzpomněla na těžké okamžiky nacistické okupace, kdy se spolu s maminkou Irenou SVOBODOVOU – STRATILOVOU ukrývaly před gestapem u statečných a obětavých lidí obcí Hroznatín, Nový Telečkov a Džbánice u Moravského Krumlova. Její bratr Miroslav bohužel se vrátil na Kroměřížsko, byl zatčen gestapem a popraven v koncentračním táboře Mauthausenu.

hroznatín4
Naši zástupci Miroslav VLAŠÍN, Stanislav BRŠLICA a Václav ALEXA při tomto slavnostním setkání byli představiteli Společnosti Ludvíka Svobody oceněni udělením PAMĚTNÍ MEDAILE LUDVÍKA SVOBODY.

Připravujeme ve Znojmě založení pobočky tohoto občanského sdružení.

SB