X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

Podpořit mírové urovnání, a ne poklonkovat agresi

(8.4.2017)

Výkonný výbor ÚV KSČM se na svém zasedání zabýval i vyhrocenou mezinárodní situací a přijal stanovisko k raketovému útoku Spojených států v Sýrii, které zveřejňujeme v plném znění.

KSČM je vážně znepokojena informacemi o raketovém útoku americké armády na základnu syrských vojenských sil na území Sýrie.

Útok považuje za jednostranný akt vojenské agrese proti suverénnímu členskému státu OSN a porušení mezinárodního práva a který ohrožuje mír a bezpečnost v celém regionu. Prohlubující se destabilizace celé oblasti a další eskalace násilí podkopává předtím dobré vyhlídky na mírové uspořádání v Sýrii a vytvoření protiteroristické koalice a ukončení lidského strádání. Zkušenosti z Libye a Iráku ukazují, že tato cesta nikam nevede.

Vyzýváme Spojené státy americké k okamžitému zastavení vojenské agrese a zdrženlivosti, zřeknutí se všech dalších jednostranných akcí, návratu k slibnému jednání v Astaně a k hledání společného řešení pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN.

Mírové urovnání syrského konfliktu je i v životním zájmu České republiky a celé Evropy. Servilní podporu agresi USA, deklarovanou premiérem a ministrem obrany, KSČM rozhodně odmítá.

autor: Výkonný výbor ÚV KSČM, 7. dubna 2017