fax: +420 515 244 716

červen - červenec 2012

Setkání ke Dni pohraniční stráže

(26.6.2012)

Setkání hraničářů jižní Moravy ke Dni Pohraniční stráže a k 61. výročí přijetí zákona o ochraně státních hranic se uskutečnilo v sobotu 16. června 2012 v příjemném prostředí Domu školství v BŘECLAVI. V zaplněném sále byli přítomni členové a příznivci Klubu českého pohraničí a sekcí ochránců čs. státních hranic při KČP nejen

jj
z jihomavského kraje, ale též ze zlínského, středočeského, pardubického, plzeňského kraje, delegace  bývalých pohraničníků z 11. bratislavské bPS vedené plk.v.v. Rostislavem Hradilem a z 15. českobudějovické bPS  vedené Josefem Petráskem. Mezi hosty byli poslanec P ČR doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc., předseda NR KČP Ing. Karel Janda, člen V V ÚV KSČM a předseda OV KSČM v Břeclavi RSDr. Josef Jančara, předseda Jm. KV KSČM a předseda OV KSČM ve Znojmě Miroslav Vlašín. Předseda jihomoravské krajské rady KČP Stanislav Bršlica v úvodním projevu připomněl loňské 5. celostátní setkání ochránců čs. státních hranic, konané v Nymburce. Mj. zdůraznil, že odmítáme falšování historie společného státu Čechů a Slováků a poválečného budování sociálně spravedlivé ČSR. Odmítáme falšování a hanobení služby  pohraničníků své vlasti. Informoval též o činnosti  v Klubu českého pohraničí, některé informace a pozvánky byly pro účastníky zveřejněny ve Zpravodaji k setkání. Jihomoravský KV KSČM věnoval stuhy ZA VLASTENECKOU ČINNOST, kterými předseda Miroslav Vlašín dekoroval prapory KČP – jihomoravské krajské rady, okresních rad ve  Znojmě a v Břeclavi a městské rady KČP v Brně. Setkání jsme využili rovněž k předání  vyznamenání, která předal oceněným Ing. Karel Janda. Medaili Za zásluhy o rozvoj KČP – I. stupně obdržel Ladislav Struška, II. Stupně Rostislav Hradil, III. stupně Antonín Bachůrek, Josef Jančara a Miroslav Vlašín. Plaketu Za obětavou práci pro vlast obdrželi Ludmila Hillawothová, Anastázie Jarjabková, Jana Bielová, František Zbořil,  Vlastimil Maděra a Vlasta Obrátilová.  Čestná uznání Jm.KR byla předána Janě Vlašínové, Pavlu Mackovi, Antonínu Kocmanovi, Jaroslavu Ševčíkovi a Jaroslavu Práškovi. S pozdravy vystoupili poslanec Miroslav Grebeníček, předseda NR KČP Karel Janda a plk.v.v. Rostislav Hradil. Břeclavští přátelé připravili a v závěru první části setkání promítli klip.film: Historie Pohraniční stráže a vznik KČP, na kterém mj. jsou příběhy některých z vyznamenaných medailí Za statečnost, mjr. Josefa Vašíčka, mjr. Rudolfa Bárty, kpt. Jaroslava Kuchaře s legendárním psem Brekem. Účastníci si prohlédli připravené výstavky knih s pohraničnickou tématikou, nástěnky o činnosti KČP – zejména břeclavské okresní rady,nabídku k odběru zpravodaje Hraničář, prodávala se kniha Stanislava Kábeleho: OROSENÉ VZPOMÍNKY NESTÁRNOU a pohlednice s motivem pomníku na Cínovci.  Příjemné odpoledne pokračovalo besedami s přáteli, k tanci a poslechu

výborně hrála hudební skupina MELODIE z Mokré u Brna s kapelníkem Jiřím Smržem.

S.B.

fotoalbum