fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákkvěten 2013

květen 2013

Stop zhoršování pozice seniorů!

(28.5.2013)

Důchodcům by se při valorizaci penzí nemělo přidávat podle procent, ale měli by dostávat pevnou částku. V projevu na 2. sjezdu Rady seniorů ČR (RS) to včera řekl prezident Miloš Zeman.

Kritizoval také vládní důchodovou reformu. Pokud by se plně realizovala, odsála by podle něj peníze ze státního systému a zhoršila pozici důchodců. »Je před námi několik úkolů. Dříve, než zlepšit postavení starobních důchodců, zabránit zhoršování tohoto postavení. Tím mám na mysli důchodovou reformu, zejména její druhý pilíř,« řekl v projevu Zeman. Většině seniorů se podle něj vyplácí starobní důchod z prvního, průběžného pilíře. Plné realizování důchodové reformy by z něj ale podle Zemana odsálo zhruba 14 % zdrojů.

Prezident Miloš Zeman ocenil celoživotní práci seniorů a zdůraznil, že musí být uchována mezigenerační solidarita a senioři musejí být za svoji práci spravedlivě oceňováni patřičným důchodem.

Prezident se proto domnívá, že je třeba hledat i drobná opatření, která by situaci seniorů zlepšila. Jako příklad uvedl valorizaci penzí, které se nyní zvyšují procentuálně. To ale podle Zemana jen »zbytečně zvyšuje diskrepanci mezi takzvanými starodůchodci a novodůchodci«. Proto navrhuje zavést jednotnou valorizační dávku bez ohledu na výši důchodu.

Restituce na hospice

Zeman hned v úvodu svého projevu kritizoval mediální obraz seniorů při televizních reportážích. »Vidíte dědečka, jak se opírá o dvě berle, vidíte stařenku, jak se šourá s nákupní taškou, případně vidíte seniorský pár, jak sedí na lavičce a vyhaslýma očima hledí do prázdna a maximálně krmí ptáčky.« Prezident podotkl, že 80 % jeho přátel je stále velmi aktivních a také pracujících. V souvislosti s úmrtím Valtra Komárka dodal: »Kéž by byli všichni senioři tak vitální a aktivní, jako byl on.«

Prezident se také věnoval »církevním restitucím«. »Mnozí z nás, včetně mne, byli razantními kritiky církevních restitucí, ale jestliže už k tomu došlo, pak se jako prezident republiky snažím navrhovat panu kardinálu Dominiku Dukovi, a zatím se to setkává s porozuměním, aby alespoň část těchto prostředků byla věnována na vybudování sítě hospiců, tedy míst, kde se budeme loučit se životem v méně ponižujících podmínkách, než je tomu dnes v léčebnách dlouhodobě nemocných.«

Zavadil: Perly sviním…

Předseda RS Zdeněk Pernes znovu upozornil, že se situace starších lidí v posledních letech výrazně zhoršila. »Na penzisty dopadly vládní reformy i škrty. Kvůli růstu DPH a cen musí důchodci sahat hlouběji do peněženek. Zvyšování důchodů se přitom zpomalilo, ale politici si platy zvýšit nezapomněli. Ten, kdo pro to hlasoval, nesmí být znovu zvolen. Hanba vládě, která donutila jít seniory do ulic. V příštích volbách se budeme z existenčních důvodů velmi angažovat,« řekl Pernes.

Volbám se věnovala i většina hostů sjezdu. Předseda Senátu Milan Štěch, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek se vyjádřili, že až po změně vlády se situace seniorů může zlepšit. Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip uvedl, že KSČM plní smlouvu o spolupráci s RS. »Projevila se i u přípravy ústavní stížnosti proti zrušení slevy na dani pracujících důchodců. Každý poctivě pracující občan má právo na důstojný život, tím více senioři,« řekl Filip.

Vládu také kritizoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. »Předložili jsme několik vlastních návrhů, ale je snad lepší házet perly sviním, než návrhy této vládě,« zlobil se Zavadil. Na sjezdu vystoupil i europoslanec Richard Falbr a o zkušenosti ze zahraničí se podělili hosté z Rakouska.

(zku) Halo Noviny