fax: +420 515 244 716

červen 2013

Úvodník

(25.6.2013)

Vážené soudružky a soudruzi.

Vážení přátelé.

Když jsme  na letošních oslavách 1. máje v hlavním projevu vyzývali k odstoupení premiéra Nečase a jeho vládu, tak si nikdo nepřipustil, že to bude dne 17. června 2013 skutečností a Petr Nečas podá prezidentovi Zemanovi svou rezignaci. Po předchozích  zásazích  příslušníků ÚOOZ v sídle vlády a zadržení nejbližší pracovnice premiéra Jany Nagyové, dále dalších osob Tluchoře, Fuksy, Bočka, gen. Kovandy, Páleníka a později i Šnajdra,  rozjela se  akce nebývalých rozměrů. V hledáčku a určitém propojení jsou i mafiáni Rittig a Janoušek. V soukolí uvízl i bývalý náměstek Vrchního návladního Libor Grygárek. Našlo se kolem 150 mil. Kč a množství zlata. Komu patřilo se dovíme později. Někteří jmenovaní zůstali ve vyšetřovací vazbě, někteří jsou mimo ČR a někomu byla dána důvěra a je vyšetřován na svobodě. Máme v současnosti největší skandál od roku 1989. Dotýká se špiček ODS a jejich kamarádů. Po rezignaci Nečase a ukončení  koaliční vlády,  začíná nové politické kolo hledání jak z toho ven. Opoziční ČSSD a KSČM navrhují nejčistější  variantu a to rozpuštění PS a vypsání mimořádných voleb. Ať občané demokraticky rozhodnou o dalším vládnutí. Je nepřijatelné, aby  současná vláda oprášila svoje špinavé šaty, kostlivce Nečase ukryla do skříně a vládla dál. Pokud opět vydrží staronová vládní koalice, tak je to facka demokracii a všemu slušnému lidu. V současnosti má v rukou karty i prezident Zeman, který může do celého procesu zasahovat. Jakou politickou variantu si zvolí,  ukáže do konce měsíce. Samotné vyšetřování a objevování nových důkazů  může zamíchat celou politickou elitou ODS a dalších vládních stran.

Vážení, v minulém Majáku jsme si popřáli  slunečné dny a krásnou letní dovolenou. Počasí se však doslova  proti nám spiklo  a od samého konce května  zaútočilo ve své síle povodněmi a devastujícími záplavami. Desítky obcí a měst bylo zaplaveno v různých krajích a do současnosti si vyžádaly záplavy 12 lidských životů. Miliardové škody na soukromém a obecním majetku doslova voda spláchla a zanechala zkáznou  apokalipsu. Obětavost lidí v boji o záchranu domů a  majetků však na řadě míst s řáděním vodních živlů prohrála. Zejména kolem povodí řek Vltavy a Labe  i jejich přítoků se odehrávaly tragické příběhy. Ukazuje se, že během 23 let žádná vláda přes předchozí živelné pohromy a varování neudělala systémové opatření proti pohromám. Investované peníze na protipovodňové bariéry, poldry a regulovaná záplavová místa se minuly z velké části účinkem. Vláda pod vedením Nečase a Kalouska pouze improvizovaně hasila  nejbolavější místa. Slibuje jako předešlé lidem pomoc, ale po opadnutí vody a  emocí  opět nic neudělá. Je škoda, že si velká voda neodnesla vládu s Nečasem a Kalouskem do moře, což se stalo později. Národ  si opět může po dlouhých letech vládnutí pravice vydechnout  a  napravit  zdevastovanou ekonomiku a  mezilidské vztahy. Klademe si otázku, kam přišly miliardy z Kalouskových  100 Kč na povodně, které musí občané měsíčně odvádět do státní kasy. Často opitý ministr financí nemůže být zárukou dobrého hospodaření, neboť v minulosti statkáři a sedláci propíjeli svoje grunty.

Jen komunisté se chovají jinak a lépe. Příkladem je práce a postoje našich krajských zastupitelů a ústeckého hejtmana Oldřicha  Bubeníčka.

Jm KV KSČM a komunističtí krajští zastupitelé v Jihomoravském kraji zaslali okamžitě do postižené obci Křečice na  Mělnickém okrese  částku 20 000 Kč. / Zastupitelé kraje 16 tis. a KV KSČM 4 tis./. Uvedené peníze pomohou lidem  v prvních okamžicích na odklízení a čištění domovů.  Velké škody byly způsobeny v zemědělství a výrobních provozech.

Je potřeba vyzdvihnout obětavost a pracovitost všech lidí, kteří se podílejí na  protipovodňových opatřeních, odklízení škod a  ochraně zdraví. Obrovská solidarita mezi občany dává naději těm zoufalým, kteří již po několikáté přišli a své domovy a majetek.

Podobná situace jako je u nás,  postihla i  okolní státy, naše sousedy. Německo, Slovensko, Rakousko, Maďarsko  prožívají těžké chvíle a velká voda jim devastovala a ničila města, obce a celou krajinu. EU slíbila všem postiženým pomoc při obnově infrastruktury a protipovodňových opatřeních.

Před komunisty je v nejbližších měsících  položen zásadní úkol. Po 8. sjezdu KSČM vyhodnotí za uplynulé období  na VČS ZO svoji dosavadní práci. Pokud by se konaly v příštích měsících mimořádné volby do PS PČR, tak komunisté jsou připraveni k zahájení volební kampaně a k urychlenému sestavení kandidátek. Vedeme již v současnosti diskusi o navržených kandidátech  pro uvedené volby. I na okrese Znojmo chceme před veřejností obstát se ctí a dát lidem naději, že v případě dobrých volebních výsledků  budeme v zákonodárných sborech  hájit a prosazovat sociálně spravedlivější politiku, než současná pravicová vláda. Již dnes musíme každý den přesvědčovat spoluobčany o potřebné podpoře levice k dosažení změny.   Nečasova aféra  s rezignací a ukončením vládnutí ODS, TOP 09 a Lidem  tomu všemu  nahrává a dává šanci otočit kormidlo doleva.                                 V.M.