fax: +420 515 244 716

prosinec 2014

Ludvík Hekrle: Po prvním zasedání nového zastupitelstva ve Znojmě

(13.12.2014)

Nově zvolené Zastupitelstvo města Znojma svolal starosta města ing. Vlastimil Gabrhel na den 10. listopadu 2014. Hlavním důvodem bylo zvolení starosty, místostarostů, členů rady a také předsedů výborů.

Ale pěkně od začátku. Jednání zastupitelstva řídila nejstarší zastupitelka Ludmila Šikýřová. Slovo pak dostal předseda volební komise Vlastimil Týma. Předložil návrh na volbu aklamací bez hlasovacího zařízení a přednesl návrhy nové koalice na volbu funkcionářů.

Na funkci starosty města Znojma byl předložen návrh na ing. Vlastimila Gabrhela(ČSSD). Tento návrh byl schválen. Také návrhy na funkce místostarostů byly při hlasování schváleny. Statutárním zástupcem je  Olga Štefaníková(ANO2011), zatím v pozici neuvolněné místostarostky. Dalšími místostarosty jsou Jan Grois(ČSSD) a Jan Fiala(ANO2011).

Rada má devět členů a výše uvedené funkcionáře doplnili Tomáš Buršík(ČSSD), Vlastimil Týma(ČSSD), Ludmila Šikýřová(ČSSD), Jan Bláha(Ano2011) a Jan Kárník(KSČM).

Předložený návrh na tři výbory zastupitelstva byl schválen, ale následně došlo k volbě jen dvou předsedů. Výbor kontrolní povede MUDr. Jan Kervitzer(KDU-ČSL) a výbor finanční ing. Ludvík Hekrle(KSČM). Na funkci předsedy strategického výboru nebyl žádný návrh předložen. Tak snáď na příštím jednání zastupitelstva 15. prosince 2014.

Závěrem k této části jenom dovětek. Všechno bylo provedeno tak, jak bylo připraveno.

A teď ještě několik drobností k zamyšlení. Myslím si, že demokracie momentálně končí uzavřením volebních místností. Po volbách málokdo bere ohled na skutečné výsledky voleb, které představují vyjádření vůle občanů. Situace po letošních komunálních volbách toto uvažování potvrzuje. Po skončení voleb proběhlo jednání, vedené snahou odsunout vítěznou ČSSD na vedlejší kolej. Jasně to řekl na závěr jednání zastupitelstva pan Jiří Kacetl(PRO ZNOJMO)     …. Znojmo mohlo mít historicky první starostku …

Vzhledem k průběhu hlasování se domnívám, že stávající koalice bude muset opravdu hledat pomocníky pro prosazování svých návrhů. Nestraník na naší kandidátce Jan Kárník podepsal koaliční smlouvu za svoji osobu. KSČM v koaliční smlouvě jako jeden z partnerů uvedena není.

A ještě jedno porovnání.  V uplynulém období uskupení Nezávislých mělo tři zastupitele a všichni byli členy rady. KSČM měla pět zastupitelů a žádného člena rady.

V současném období má Hnutí ANO 2011 čtyři zastupitele a má statutární místostarostku, dalšího místostarosty a ještě jednoho člena rady. KSČM má také čtyři zastupitele, v procentním vyjádření jsme ve výsledcích voleb na druhém místě, ale členem rady je nestraník na naší kandidátce. Vypadá to tak, že ti menší  si  dokážou  dupnout a získávají maximum.

Nebo si na závěr můžeme říci. Všichni nás na podporu při hlasování potřebují, ale jen málo je těch, co nás skutečně chtějí.

Ludvík Hekrle, zastupitel za KSČM