fax: +420 515 244 716

červen 2015

Otevřený dopis Jm krajské rady KČP

(26.6.2015)

Jihomoravská krajská rada Klubu českého pohraničí, zapsaný spolek.

Primátor města Brna

Pan Ing. Petr Vokřál

Magistrát města Brna                              Znojmo dne 5. 6. 2015

Dominikánské nám. č. 1

601 67      B r n o

Vážený pane primátore.

V posledních dnech  s velkým znepokojením  sleduje  Krajská rada Klubu českého pohraničí a její členové společně s dalšími vlasteneckými sdruženími  České republiky   vývoj kolem vzájemného sbližování a omlouvání, zejména některými zastupiteli a představiteli města  Brna, ohledně  poválečných odsunů Němců z Brna, ale i dalších míst z osvobozeného Československa.

Vlastenecká sdružení včetně KČP se oprávněně domnívají, že Vaše vyjádření, přijatá v usnesení zastupitelů města Brna jsou v příkrém rozporu s historickou pravdou, zejména o inkriminované události pochodu z Brna do Pohořelic.

Vyjádření  představitelů města a samotný pochod  za účasti čelních představitelů Sudetoněmeckého krajanského sdružení  je plivnutím a pošlapáním tisícovek obětí válečných poprav a utrpení našich občanů v Brně a okolí.Z historických dokumentů víme, že brněnští němci se účastnili jako diváci poprav v Kounicových a Sušilových kolejích, udávali a posílali na smrt naše občany – odbojáře a aktivně s hrdostí se hlásili k Hitlerovkému fašismu a nacismu. Jako kolaboranti - pátá kolona  v ČR se domáhali  v kritických letech 1938-39   přičlenění do Říše. Tisíce jich bojovalo v řadách werhmachtu a zbraní SS.

V posledních dnech války proto museli počítat s určitou odplatou za zrůdnosti, které napáchali. Samotný odsun byl rozhodnut a schválen jako dokument  na Postupimské konferenci 1945 všemi zástupci protihitlerovské koalice.   Následné  dekrety prezidenta republiky stanovily právní  předpisy a úkony v propadení majetku kolaborantů a samotném odsunu osob německé národnosti.

Z dokumentů vyplývá, že pochodu dne 30. 5. 1945 se zúčastnilo celkem kolem 20 tisíc brněnských němců, kteří se dostavili na seřadiště. V důsledku útrap války, špatném zdravotním stavu, přestárlostí jich při pochodu  do Pohořelic zemřelo kolem 1691. K zavraždění zastřelením nebo ubitím pochodujících  během pochodu  nedošlo. Z lékařských vyjádření vyplývá, že většina z nich zemřela na vyčerpání, úplavici a tyfus, který v uvedenou dobu zde řádil.

Pokud je z novodobé historie známo, tak ke smířlivým  omluvám došlo ze strany prezidenta V. Havla a  na několika dalších mezistátních jednáních. Ve dnech oslav 70. výročí osvobození Československa a porážky fašismu je tento  další smířlivý akt  radnice vnímán občany – vlastenci jako provokace. KČP odsuzuje hanebné jednání těch,  kteří se aktivně na všech akcích k tzv. Roku usmíření podíleli. My, na rozdíl od některých nezapomínáme na osud,  který nám připravovali nacisté v ozbrojených složkách  gestapa, SS  a  celé vládní  Německé  hitlerovské  mašinérii v likvidaci českého národa. Nedovolíme, aby na našem území opět  veřejně  působili pohrobci Sudetských němců, zněly požadavky na zrušení dekretů prezidenta republiky E. Beneše a docházelo k závažnému zkreslování historické pravdy. KČP má ve svém hesle stále živou myšlenku: Zůstane-li naše pohraničí české, zůstane českou celá naše vlast.

Závěrem našeho otevřeného protestního dopisu vyjadřujeme Vašemu  konání, ale zejména neuváženému kontraversnímu návrhu zastupitele KDU-ČSL Davida Macka v pořádání dalších sudetoněmeckých setkání na území Brna rozhodné nesouhlasné odmítnutí a plně podporujeme všechny protesty ze strany vlasteneckých hnutí, či jednotlivých osobností.

S pozdravem   předseda Jm KR KČP Miroslav Vlašín, Mor. Krumlov, Z. Nejedlého 1205.