fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákkvěten 2016

květen 2016

Byli jsme na IX. sjezdu KSČM.

(28.5.2016) Po 46 letech v komunistické straně jsem byla poprvé jednou z delegátů IX. sjezdu KSČM, který se konal ve dnech 14. a 15. května 2016 v Praze v TOP hotelu Praha.

Za okres Znojmo se zúčastnilo 5 delegátů / 3 muži a 2 ženy /, kteří byli zvoleni OK KSČM Znojmo.

Na sjezd i zpět nás bezpečně vezl služebním autem předseda OV Mirek Vlašín a spolehlivého navigátora zajišťoval Olda Kukla.

Po prezentaci delegátů a hostů byl v sobotu v 10.00 hodin IX. sjezd KSČM zahájen hymnou ČR. Úvodní slovo přednesl předseda V. Filip, který přivítal přítomné delegáty a hosty. První den sjezdu bylo přítomno 356 delegátů, což byla 100 % účast. Hostů bylo přítomno 73, z toho 26 zahraničních a 45 zástupců z médií.

Následovalo schválení procedurálních otázek:

pracovního předsednictva, skrutátorů, programu sjezdu, jednací a volební řád, složení mandátové, volební a návrhové komise. Náš delegát P. Macek byl členem mandátové komise.

Poté byly předneseny zprávy ÚV:

O činnosti strany v období od VIII. do IX. sjezdu KSČM, kterou přednesl V. Filip; O hospodaření KSČM přednesla M. Vostrá. Zpráva Ústřední revizní  komise  - Z. Lišková, zprávu Ústřední rozhodčí komise přednesl  Z. Levý.

Následovaly zdravice hostů – např. předsedy ÚV KS Ukrajiny, KS Řecka, vystoupil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů – Středula, předseda Svazu nájemníků – Taraba, předseda Rady seniorů -  Pernes, poselství sjezdu od ÚV AKEL z Kypru, zdravice Portugalské KS, vystoupil místopředseda ÚV KSS  Šuška a další.

Po obědě ve 14.00 hodin  pokračovala bohatá diskuse. Hovořilo se pochvalně, ale někdy i dost kriticky o zkušenostech z vlastních ZO, o činnosti zastupitelů na různých úrovních, práci poslanců, práci s mládeží, o krajských výborech, spolupráci s odbory, problémech stavu členské základny, přijímání nových členů, mediální politice, vzdělávání apod.

Delegátům se představili kandidáti na jednotlivé funkce – předsedy ÚV, místopředsedů, předsedy Ústřední revizní a rozhodčí komise. Sjezdem byla schválena varianta, že se bude volit předseda ÚV,

1. místopředseda a 2 další místopředsedové, včetně jejich kompetencí.

V podvečer proběhly tajné volby. Ze tří kandidátů na funkci předsedy ÚV odstoupil Ivan Hrůza, takže se volilo ze dvou návrhů / Filip, Skála /. Vítězem a předsedou ÚV KSČM byl zvolen Vojtěch Filip, který získal ve volbách 203 hlasů, Josef Skála získal pouze 150 hlasů.

Ze tří návrhů na 1. místopředsedu ÚV odstoupil J. Kohlíček a volilo se mezi P. Šimůnkem a P. Braným.

Post  1. místopředsedy  získal P. Šimůnek, který získal 263 hlasů a P. Braný pouze 84 hlasů.

Předseda Ústřední revizní komise se volil také ze dvou kandidátů a to dvou žen Zdeňky Liškové a Marie Pěnčíkové. Předsedkyní byla zvolena 187 hlasy Z. Lišková.

Předseda Ústřední rozhodčí komise se volil ze 4 kandidátů, ale žádný v prvním kole neobdržel nadpoloviční většinu hlasů, takže do druhého kola postoupili dva, kteří získali v prvním kole nejvyšší počet hlasů a to byli Z. Levý a H. Vrzalová.

Následovala diskuse k obsahovým dokumentům IX. sjezdu.

Ve večerních hodinách proběhly tajné volby 2 místopředsedů s určením jejich kompetencí.

Na funkci místopředsedy, který bude zajišťovat ideologii, propagandu a mediální činnost byl zvolen 181 hlasy Ivan Skála.

Na předsedu pro odborné zázemí, volby, parlamentní a komunální politiku, včetně spolupráce s odbory a levicovými subjekty byl 187 hlasy zvolen Jiří Dolejš.

Ve druhém kole byla zvolena předsedkyně Ústřední rozhodčí komise Helena Vrzalová.

Veřejnou volbou byli zvoleni členové Ústřední revizní a rozhodčí komise. Členem Ústřední rozhodčí komise za Jihomoravský kraj byl zvolen náš František Schneider.

První den jednání sjezdu byl ukončen po 22 hodině.

Druhý den sjezdu byl po prezentaci delegátů a hostů zahájen v 9.00 hodin. Velkým překvapením bylo pro naši delegátku Barboru Fejfárkovou, když ji hned v úvodu jednání blahopřál vedoucí sekretariátu 1. místopředsedy strany F. Černohorský a předal kytičku k narozeninám, které právě v neděli měla.

I druhý den byl sjezd usnášeníschopný - přítomno bylo 350 delegátů.

Pokračovaly zdravice hostů – např. Francouzské KS, místopředsedy ÚV KS Ruské Federace, poselství Čínského velvyslanectví, levicové skupiny Evropského parlamentu a pokračovala i další diskuse delegátů a hostů v niž např. vystoupil předseda NR KČP Milan Richter. Kladně hodnotil spolupráci s KSČM a ocenil i práci jednotlivců, mimo jiné i M. Vlašína za práci v NR KČP. Kateřina Konečná hovořila o práci v EP. Soudružka Grospičová  hovořila o malém zastoupení žen a mladých lidí ve funkcích, o práci v odborech apod. Diskuse pokračovala i k obsahovým dokumentům.

Diskusní příspěvky, které z časových důvodů již nemohly být předneseny na sjezdu byly odevzdány a budou zaprotokolovány, stejně jako všechny došlé zdravice a dopisy.

Byly schváleny materiály: Strategické směřování a hlavní úkoly strany po IX. sjezdu, Devět priorit IX. sjezdu KSČM, Návrh na zkvalitnění řízení organizační struktury a úpravy Stanov KSČM. Dále Statuty revizních a rozhodčích komisí KSČM a členové ÚV KSČM zvoleni OK / za Znojmo P. Macek /, Usnesení IX. sjezdu KSČM.

P. Šimůnek blahopřál všem zvoleným a poděkoval za práci M. Vostré a Z. Levému.

V. Filip poděkoval přítomným za aktivní práci na sjezdu. Uvedl, že sjezd splnil své cíle, které jsme si stanovili. Můžeme se rozejít k naplňování úkolů, které jsme si dali, jsme schopni uspět ve volbách a naplňovat naši politiku, aby ji pochopilo a podporovalo co nejvíce spoluobčanů.

IX. sjezd KSČM byl těsně před 15 hodinou  ukončen Internacionálou.

Jednotlivé materiály ze sjezdu budou postupně zveřejňovány v Majáku a webových a facebookových stránkách OV KSČM Znojmo

Jaroslava Štrausová, delegátka sjezdu.

znojemská delegace na sjezdu

vedení KSČM
Barborka v den svých narozenin