Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Globální podvod ?

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Pravicová vláda ohrožuje Amazonii

(16.7.2017)

Pravicová pučistická brazilská vláda předložila návrh, podle něhož by měla být o 350 000 hektarů zmenšena chráněná oblast amazonského pralesa. Na tomto území by mělo být umožněno udržitelné využívání pralesa, což podle aktivistů může zahrnovat kácení stromů, důlní těžbu či různé zemědělské aktivity.

Návrh zákona, který se týká okrajové oblasti pralesa v amazonském státě Pará, poslalo podle ČTK ve čtvrtek ministerstvo pro životní prostředí k projednání parlamentu. Vláda návrh předložila poté, co místní obyvatelé, pro něž je prales Jamanxim zdrojem obživy, zablokovali klíčovou dálnici vedoucí poblíž pralesa. Demonstranti protestovali proti rozhodnutí prezidenta Michela Temera vetovat podobný návrh zákona, který měl zmenšit chráněnou oblast pralesa.

Ekologičtí aktivisté se však obávají, že menší ochrana pralesa povede k většímu odlesňování. V letech 2011-15 se díky levici v Brazílii podařilo odlesňování zpomalit. V roce 2016 ale zničená plocha pralesa dosáhla 8000 km2, zatímco o rok dříve to bylo 6200 km2.

autor: (rj)