Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Agentura Median manipuluje s lidmi

(12.10.2017)

Předvolební průzkumy manipulují lidmi. U posledního zveřejněného zářijového volebního modelu, který udělala společnost Median, hned zaujme počet respondentů. Na první pohled to vypadá, že se ho účastnilo přes 5,5 tisíce lidí, z nichž více než 3600 nevylučuje účast ve volbách. Ve skutečnosti se ale výzkumníci v září zeptali jen 1250 lidí.

Na přímý dotaz sociolog společnosti Median Daniel Prokop odpověděl, že v září se výzkumníci zeptali jen 1250 lidí. „Zbytek je z předchozího období. A právě ten počet respondentů z předchozího období je dovážený tak, aby celková podpora dat byla stejná jako v září,“ uvedl  Prokop.

Median zdání velkého vzorku vytvořil tak, že s největší pravděpodobností sečetl respondenty ve všech svých průzkumech od května do září. Sám se přitom distancuje od toho, že by jeho výsledky říkaly, jak by dopadly volby.

autor: rech