Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Slovenský ústavní soud Babiše nepotěšil

(13.10.2017)

Slovenský ústavní soud zrušil pravomocná rozhodnutí slovenského nejvyššího i krajského soudu, podle nichž je šéf hnutí ANO Andrej Babiš neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Zlomovým verdiktem soud vyhověl stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN) a vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Babiš, nespokojený s tímto krokem, se dál hodlá bránit soudní cestou a chystá se žalovat slovenské ministerstvo vnitra.

Verdikt byl vynesen týden před parlamentními volbami v České republice, v nichž je podle všech průzkumů Babišovo hnutí favoritem. Babiš spolupráci se StB ostentativně popírá.

Slovenský ústavní soud své rozhodnutí opírá o konstatování, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB nezproštěných mlčenlivosti. Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost těchto svědků. Navíc dospěl k závěru, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ÚPN. Bratislavský krajský soud, kterému ústavní soudci kauzu vrátili, by proto měl Babišovu žalobu zamítnout. Musí totiž v novém procesu názor ústavního soudu respektovat.

Zpráva z košického sídla ústavního soudu rozbouřila politickou scénu v Praze a znásobila útoky na šéfa hnutí ANO, přestože slovenský soud kriticky hodnotil procesní postupy a k Babišově vztahu se StB se přímo nevyslovil.

Facka pro ÚPN

Mezitím NR SR hlasy zejména koaličních poslanců prolomila veto slovenského prezidenta Andreje Kisky a potvrdila zákon, který mj. oslabí pravomoci šéfa správní rady Ústavu paměti národa (ÚPN)... Ten na Slovensku kromě jiného zkoumá období nesvobody a je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

autor: (rom)