X.sjezd KSČM

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Malajsijský Boeing byl sestřelen na příkaz

(7.6.2018)

Bývalý poslanec ukrajinské Nejvyšší rady Alexej Žuravko řekl o přímém zapojení oficiálního Kyjeva do pádu malajsijského Boeingu v Donbasu.

Podle něj prezident Petro Porošenko osobně dal příkaz zaměřit se na letadlo letu MH17.
„Za prvé se domnívám, že Porošenko osobně přímo nese vinu za sestřelení Boeingu, a že dal rozkaz. Mohu s jistotou říci: nejbližší lidé Porošenka již začali říkat, že Porošenko vydal příkaz na sestřelení tohoto letadla,“ řekl ukrajinský bývalý poslanec v talk show na televizi Hvězda.
Podle bývalého poslance Nejvyšší rady ho o tom informovali lidé z blízkého prostředí ukrajinského prezidenta. „Jsou to lidé z úzkého Porošenkova prostředí, jsou to lidé, s nimiž jsem pracoval v parlamentu, a jež stojí za svými slovy,“ řekl Žuravko. Exposlanec zároveň odmítl zveřejnit jména těchto „zdrojů", aby tyto  lidi neohrozil.Je očividné, že se jedná pouze o tvrzení, které není doloženo „důkazy“. Avšak vzhledem k řadě verzí – zejména o vině Ruska bez důkazů – může být i tento výklad brán v potaz na stejné úrovni, jako ty ostatní.

Malajsijský Boeing 777 letící z Amsterodamu do Kuala Lumpur havaroval 17. července 2014 u Doněcka na východě Ukrajiny. Na palubě bylo 298 lidí, většinou občané Nizozemska, Malajsie a Austrálie, a všichni zahynuli.

Ihned po katastrofě ukrajinská strana a řada západních států obvinila ze sestřelení Boeingu opolčence, bojující s ukrajinskou agresí na východě Ukrajiny. Rusko reagovalo odmítavě a poukázalo, že důkazy, které předala JIT naopak ukazují, že civilní letadlo sestřelila ukrajinská armáda. Moskva už delší dobu kritizuje JIT, že bere za „důkaz“ pouze tvrzení ukrajinské strany a ignoruje dokumenty poskytnuté Ruskem. Nyní těžký úder pečlivě propagandisticky konstruovanému obvinění JIT uštědřila právě jedna z „poškozených“ stran  - Malajsie. Její ministr dopravy Anthony Loke prohlásil, že „Mezinárodní vyšetřovací tým JIT neposkytl přesvědčivé důkazy o Rusku".

zdroj: prvnizpravy.cz, eadaily.com