Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Vízová válka Rusko-USA

(27.9.2019)

Moskva navrhla přenést zasedání prvního výboru (Komise pro odzbrojení) Valného shromáždění OSN ze Spojených států do jiné země v reakci na odmítnutí amerických víz ruským delegátům.Uvedl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Ačkoliv obě země připravily své černé seznamy osob, kterým nechtějí vydávat víza, jedna výjimka platila - účast na jednání OSN, kde jsou Spojené státy hostitelskou zemí jako součást mezinárodní dohody. A tu nyní USA porušily, když části ruské delegace odmítly udělit víza. Podle ruského diplomata Moskva čeká na reakci světové komunity na tuto iniciativu.Nejen Rusko trpí touto americkou arogancí a mění se v naprosto nedůstojnou frašku, řekl v rozhovoru pro časopis „Mezinárodní život“.
Rjabkov zdůraznil, že USA porušily dohody uzavřené poté, co se sídlo OSN v roce 1947 umístilo v New Yorku.Tento problém se zvýraznil do plné výšky. Nepamatuji si případ, kdy na rozdíl od mnoha našich výzev na všech možných úrovních k tomuto tématu zaujal Washington postoj, který v takové míře ignoroval zřejmé věci.Náměstek ministra dodal, že Spojené státy ustanovily antirekord, pokud jde o jeho vlastní pozici na mezinárodní scéně.
Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharová dříve uvedla, že někteří členové ruské delegace, kteří se měli účastnit akcí Spojených států pod záštitou OSN, neobdrželi vízum údajně z „technických důvodů“.
Vysvětlení Washingtonu shledala diplomatka za neudržitelná. Ministerstvo zahraničí obvinilo Spojené státy z neplnění přímých závazků OSN.
Šéf ruského MZV Sergej Lavrov označil odmítnutí udělit víza za hanbu. V předchozím rozhovoru s novinami „Kommersant“ vzpomněl, že v roce 2018 Moskva vyšla vstříc Washingtonu a na žádost svých amerických kolegů zahrnula delegaci senátora Rona Johnsona, který je na seznamu ruských sankcí.
Američtí politici však slíbili zrcadlově odpovědět, poznamenal Lavrov, Washington letos uvedl, že udělení víza každému lidem na černé listině je „absolutně nemožné“. Diplomat to označil za smutnou demonstraci „americké exkluzivity“.
Kromě toho Lavrov slíbil „překvapení“ Spojeným státům po rozhodnutí Washingtonu o vízech.

Šojgu: Největším nebezpečí pro Rusko je víra USA o svojí převaze!

zdroj: ria.ru