Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Pokles nezaměstnanosti jen na papíře

(9.10.2019)

Úřad práce ČR (ÚP ČR) evidoval ke konci září na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 201 907 uchazečů o zaměstnání. Bylo to o 2822 méně než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku klesl počet registrovaných nezaměstnaných o 22 424 osob.

V průběhu září bylo nově zaevidováno 47 123 osob. Z evidence naopak odešlo 50 005 uchazečů. Do zaměstnání z nich ale ve sledovaném měsíci nastoupilo jen 33 386 osob. Ostatní byli vyřazeni z evidence z důvodu neplnění součinnosti s ÚP ČR (6674 uchazečů) nebo odešli na vlastní žádost (9945 uchazečů). Při porovnání těchto údajů s úbytkem registrovaných nezaměstnaných za celý měsíc (2822 osob) nelze než konstatovat, že počet lidí bez práce opět stoupá.

Podíl takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let (ÚP ČR jich uvádí 182 853) k obyvatelstvu stejného věku zůstal ke konci září na 2,7 % (srpen 2019 – 2,7 %, září 2018 – tři procenta). Nejvyšší byl tento podíl v okresech Karviná (6,6 %), Ostrava-město (5 %), Chomutov (4,9 %), Most (4,6 %), Bruntál (4,5 %), Louny (4,3 %), Znojmo (4,1 %), Hodonín (4 %) a Ústí nad Labem (3,9 %). Nejnižší pak v okresech Praha–východ (1,2 %), Jindřichův Hradec a Rychnov nad Kněžnou (oba 1,3 %), Pelhřimov (1,4 %), Praha-západ, Písek, Prachatice (všichni 1,5 %), Plzeň-jih, Benešov a Cheb (všichni 1,6 %).

Volných pracovních míst evidoval ÚP ČR ke konci září 345 354. Bylo to o 5120 méně než v předchozím měsíci a o 29 222 více než v září 2018. Zaměstnavatelé měli největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních automobilů, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, kuchaře, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo zedníky. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 0,6 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (5,4), Sokolov (2,7), Jeseník (2,4), Ústí nad Labem (2,3), Hodonín (2,2), Blansko a Bruntál (oba 2,1) a Znojmo (2).

autor: (ici)