Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Íránský tanker zasáhly dvě rakety

(13.10.2019)

U pobřeží Saúdské Arábie se dnes vzňal ropný tanker. Podle íránské státní televize ho zasáhly dvě rakety poblíž přístavního města Džidda, což později potvrdilo také íránské ministerstvo zahraničí. Íránská agentura ISNA naznačila, že šlo o teroristický útok. Saúdská Arábie se k incidentu zatím nevyjádřila. Posádku se podle íránských zdrojů podařilo dostat do bezpečí, tanker je stále na moři, ale změní směr plavby.

"Dvě rakety zasáhly poblíž saúdskoarabského přístavního města Džidda loď ve vlastnictví Íránu," uvedla íránská televize s odvoláním na íránskou státní ropnou společnost NIOC.

Loď Sabiti patří státní ropné společnosti a v plamenech se ocitla ve vzdálenosti téměř 100 kilometrů od Džiddy. Výbuch ji značně poškodil, takže podle zdroje ISNA ropa začala unikat do Rudého moře. "Únik ropy už se zastavil, situace je pod kontrolou," uvedla IRNA.

Ceny ropy se po zprávách o zásahu tankeru vydaly prudce vzhůru. Barel severomořské ropy Brent dopoledne přidával zhruba dvě procenta a dostal se nad 60 dolarů.

"Je stále na Rudém moři, ale jeho trasa se změní," citovala ISNA zástupce společnosti NIOC. "Žádná země nenabídla pomoc," dodal zdroj. Agentura Reuters s odvoláním na údaje společnosti Refinitiv uvedla, že tanker Sabiti zamířil k íránskému ostrovu Larak v Perském zálivu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang v reakci na incident tlumočil přání Pekingu, aby relevantní aktéři spolupracovali a udrželi mír a stabilitu v regionu.

"Odborníci si myslí, že šlo o teroristický útok," napsala ISNA. Podle dalších íránských zdrojů výbuch zasáhl trup lodi a poškodil dva hlavní zásobníky.

Saúdská Arábie a Írán jsou regionální rivalové, v oblasti panuje delší dobu napětí vyvolané protiíránskými sankcemi, které zavedly Spojené státy. V Perském zálivu se letos stalo několik incidentů, při kterých byly zajaty nebo napadeny tankery.

autor: reg