Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

NORSKO se nepřipojí

(13.10.2019)

Na základě pečlivé analýzy faktorů bezpečnostní politiky se vláda rozhodla, že Norsko neuvažuje o možnosti nákupu špičkových senzorů nebo protiraketových střel, které mohou být integrovány do systému protiraketové obrany NATO, uvádějí noviny. Jak sdělila novinám odbornice na Rusko Julia Wilhelmsenová, takové rozhodnutí může snížit „rostoucí napětí“ ve vztazích s Moskvou. Norská média uvádějí, že Norsko mnoho let podporovalo vytvoření ochranného systému NATO. V téže době Oslo vystupovalo proti tomu, aby se blok stal součástí amerických plánů týkajících se PRO. Norská ministryně obrany Tone Skogenová v únoru 2018 sdělila členům podvýboru Evropského parlamentu pro bezpečnost a obranu, že Oslo nevidí hrozbu pro národní bezpečnost ze strany Ruska a nedomnívá se, že v nejbližší době může takové nebezpečí nastat.

Mezi klíčové komponenty protiraketové obrany NATO patří torpédoborce amerického vojenského námořnictva, které se nacházejí ve Španělsku a jsou vybaveny systémem protiraketové obrany Aegis, Spojenými státy řízený pozemní systém Aegis v Rumunsku a také radar včasného varování v Turecku. Moskva obviňuje Washington z toho, že odpalovací zařízení umístěná v Rumunsku a umísťovaná v Polsku jsou univerzální, tzn. že z obranné verze je možno je změnit na verzi útočnou. Existuje technologická možnost rychle a tajně nahradit obranné protirakety útočnými raketami s plochou dráhou letu a v takovém případě se v cílové zóně ocitne celá evropská část Ruska.

autor: renn