Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Zbořil: Praha by mohla vypovědět i smlouvy s Tureckem nebo USA

(14.10.2019)

Praha by mohla vypovědět dohody s Tureckem, přestože jsme spojenci. Některým  se nelíbí Donald Trump, takže by se na magistrátu mohl zrodit nápad, že Praha zasáhne do česko-amerických vztahů, říká Zdeněk Zbořil.

Tento týden jsme svědky výsledků zahraniční politiky pražského magistrátu, pomalu to tak vypadá, že Praha má své vlastní ministerstvo zahraničí. Čína vypověděla smlouvu s Prahou a ještě máme nevyřešeného Koněva, ministr Petříček musel vydat zprávu, že  naše, tedy české ministerstvo zahraničí má odlišnou politiku vůči Číně než Praha.

Další událostí tohoto týdne je přepadení území severní Sýrie tureckou armádou. Evropská unie protestuje, Rada bezpečnosti zasedá,  američtí kongresmani navrhují sankce proti Turecku a prezident Erdogan vyhrožuje Evropě, že otevře hranice pro uprchlíky.

Na Ukrajině se obnovilo vyšetřování obchodních praktik Huntera Bidena…

A co vy na to pane Zbořile?

„Čína předběhla v rychlosti Prahu a smlouvu vypověděla dříve než Praha. Praha jako hlavní město republiky podle Ústavy přestává být hlavním městem, jestli by nebylo lepší kdyby vláda, která má svoji reprezentující politiku, místo výstavby nové vládní čtvrti v Letňanech se nepřestěhovala třeba do Českých Budějovic, je tam lepší počasí, mírnější lidé a zřejmě by Jihočeši lépe reprezentovali Českou republiku než Praha, protože ten problém není tak jednoduchý jak si na magistrátu myslí. Teď jsme v situaci kdy Čína vypověděla smlouvu a bude to mít nějaké pokračování a Praha zatím nedokázala reagovat.

Co by mohla Praha také dál udělat? Mohla by vypovědět jakékoliv dohody s Tureckem, přestože jsme spojenci. Na magistrátu je také dost politiků, kterým se nelíbí Donald Trump, takže by se tam mohl zrodit nápad, že Praha zasáhne do česko-amerických vztahů a vyjádří nějaké vážné znepokojení,“ upozorňuje v rozhovoru  pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Turecko napadlo Kurdy na území severní Sýrie…

„Napadení Kurdové očekávali pomoc od USA, protože jim pomáhali v boji proti Islámskému státu, ale to se nestalo. Amerika jak říkal Henry Kissinger, za všech prezidentů, a je jedno, který prezident stojí v čele USA, nemá přátele a ani nepřátele, má jenom své vlastní zájmy,“ komentuje  Zdeněk Zbořil.

Na Ukrajině bylo na popud prezidenta Trumpa obnoveno vyšetřování..

„Americkou politiku  můžeme i vidět na příkladu Ukrajiny, kde Amerika měla své angažmá, evropské státy se vylekaly a stáhly se, ale Amerika podporovala Ukrajinu zbraněmi. Ten model jak se ukazuje na Bidenově incidentu na Ukrajině je všude stejný, zkrátka vydělat na demokratizačním procesu ať to stojí co to stojí tu zem,“ dodává Zdeněk Zbořil.

zdroj: První zprávy