Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Česko zatím váhá

(14.10.2019)

Turecký útok namířený proti Kurdům na severovýchodě Sýrie pokračuje a evropské mocnosti jedna po druhé vyhlašují pro Turky zbrojní embargo. Česko zatím váhá. Ministři, které oslovil Seznam, se neshodnou.

Česko vyvezlo loni do Turecka vojenské zboží za zhruba 136 milionů korun. Celkový vývoz vojenského materiálu z Česka je podle zprávy Ministerstva průmyslu celkově 13,8 miliardy korun. Export našemu aliančnímu spojenci tak může působit jako relativně malá částka i v celkovém objemu českého vývozu vojenského materiálu – desítky milionů tvoří zhruba jedno procento.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím neplánuje omezit nebo zakázat do Turecka zbraně vyvážet. Podle ministra Karla Havlíčka by bylo takové rozhodnutí zatím předčasné. „Před několika týdny jsme v Turecku byli na podnikatelské misi. Turecko je člen NATO, a proto by bylo dobré zaujmout jednotné stanovisko jako Severoatlantická aliance nebo Evropská unie,“ zdůvodnil Seznamu Havlíček, proč zatím o zákazu neuvažuje.

„My jako MPO hájíme podnikatelský zájem. Samozřejmě je nutné sledovat i postoj resortu obrany, takový krok ale musí projednat vláda,“ vysvětlil ministr. On sám vládě zatím projednání možného omezení vývozu zbraní do Turecka navrhovat nebude. Musí si o tom podle něj nejprve promluvit i s premiérem Andrejem Babišem.

Škodovky ano, zbraně ne?

Možné kroky proti Turecku okomentoval také ministr kultury Lubomír Zaorálek, který ve vládě Bohuslava Sobotky řídil českou diplomacii. Ekonomické sankce by podpořil, Evropa by podle něj ale měla být jednotná.

„Ta vážnost toho, co Turecko udělalo, je obrovská a rizika jsou nesmírná. Turecko udělalo to, že překročilo hranice cizí země. Jaký je rozdíl mezi tím, co udělalo Turecko a Rusko na Krymu nebo na východní Ukrajině? Turecko z toho dělá normu,“ sdělil Zaorálek .Ministr se pustil i do kritiky Němců, kteří uvažují o výrobě superbů v Turecku. „Na jedné straně dělá Turecko věci, že Německo vyhlašuje embargo na zbraně do Turecka, a na druhé straně klidně budeme z Turecka ekonomicky fungovat. V tom vidím pokrytectví,“ uvedl.

autor: ras