Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Brno staví tramvajovou trať

(20.10.2019)

Slavnostním poklepem základního kamene začala v Brně stavba tramvajové trati k univerzitnímu kampusu.

Usnadní cestování denně pro 40 000 lidí denně, je výjimečná rozsahem, výší dotace 85 procent rozpočtových nákladů, i způsobem, kterým bude stavba vedena. Do poklepu se zapojili zástupci Ministerstva dopravy ČR, primátorka města Brna Markéta Vaňková a představitelé Dopravního podniku města Brna.

»Stavba má obrovský přínos pro oblast městských částí Starý Lískovec a Bohunic, kam denně cestuje na 5000 studentů tří fakult Masarykovy univerzity a dalších 5000 pacientů a zdravotníků Fakultní nemocnice Brno. Ulehčí přetížené dopravě ve městě,« uvedla Vaňková. Celkové dílo má stát 1,4 miliardy Kč. Tramvajová trať bude zprovozněna na konci roku 2022.

Nová trať se odpojí v uzlu Osová, dále bude vedena hloubeným tunelem pod Mikuláškovým náměstím a vyústí v ulici Netroufalky. Tunel dlouhý 619 metrů povede v hloubce až devět metrů. Projekt počítá se zřízením dvou nových zastávek - Nová Jihlavská (pod zemí) a Nemocnice Bohunice. Viditelnější práce většího rozsahu budou následovat na jaře 2020, kdy zhotovitelská firma začne s hrubými terénními pracemi a hloubením samotného tunelu. Dopravní omezení vytvoří krátkodobé výluky na trolejbusové trati mezi zastávkami Osová a Nemocnice Bohunice a způsobí několikaměsíční výluku na tramvajové trati v úseku Švermova – Starý Lískovec.

autor: Václav Žalud