Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Zastavte brexit!

(20.10.2019)

Desetitisíce zastánců setrvání Británie v Evropské unii v sobotu  pochodovaly centrem Londýna směrem k parlamentu, kde se kvůli brexitu konalo první sobotní zasedání od roku 1982. Demonstranti požadují nové referendum o odchodu z EU a podle zpravodajského webu BBC s nadšením přivítali rozhodnutí poslanců odložit schválení nové brexitové dohody.

Účastníci mávali vlajkami EU a nesli transparenty vyzývající k zastavení brexitu, v čele pochodu stál londýnský starosta Sadiq Khan.

Přesné informace o počtu účastníků nebyly odpoledne k dispozici. "Neposkytujeme odhady počtu, protože je to taková nepřesná věda. Nicméně, je poctivé říct, že trasa průvodu je nyní velmi přeplněná," uvedla londýnská policie na twitteru. Agentura Reuters uvedla, že v době, kdy již začátek průvodu dorazil před parlament čekaly ještě tisíce lidí v Hyde Parku na to, aby mohly vyrazit na pochod. Podle organizátorů se účast blížila milionu lidí.

Po více než třech letech složitých jednání stále není jisté, jak a kdy brexit nastane. Premiér Boris Johnson se snažil o schválení nové rozvodové dohody s EU, ale dolní komora parlamentu její přijetí dnes přinejmenším odložila.

Jeden z organizátorů pochodu James McGrory před protesty uvedl, že vláda by měla věnovat pozornost hněvu zastánců členství v EU a uspořádat nové referendum. Nová dohoda se podle něj nepodobá tomu, co bylo lidem slíbeno, takže by si veřejnost zasloužila novou možnost, aby se k tomu vyjádřila.

čele protestního průvodu stál londýnský starosta Sadiq Khan, představitel opoziční Labouristické strany a odpůrce odchodu z EU. Objektivy fotografů na akci zachytily například také herce Patricka Stewarta, který se proslavil jako kapitán Picard v seriálu Star Trek: Nová generace.

Nálada protestujících se pohybovala od hněvu k zoufalství, uvedly agentury. Jsou mezi nimi i mladí lidé, kteří nemohli hlasovat v době referenda v roce 2016 a označují boj za další hlasování za určující politickou událost svého života.

"Jsem naštvaná, že nás neposlouchají. Téměř všechny průzkumy ukazují, že lidé nyní chtějí zůstat v EU," řekla Reuters šestapadesátiletá Hannah Bartonová ze střední Anglie zahalená do vlajky EU. BBC zase citovala šedesátiletou Ali Lothianovou ze skotského Dundee, která dnešní shromáždění brala jako poslední šanci na to, aby vyjádřila svůj silný názor ohledně nového referenda.

Po ohlášení výsledku hlasování v Dolní sněmovně nicméně v ulicích zavládlo nadšení, píše BBC. Britští novináři předtím na twitteru uváděli, že hluk z manifestace bylo během rozpravy poslanců o brexitové dohodě slyšet i uvnitř zasedacího sálu.

Někteří demonstranti dorazili v komplikovaných kostýmech, jedna ze skupin byla oblečena jako ovoce a zelenina. Kromě vlajek EU a transparentů s různými nápisy proti brexitu, z nichž některé byly ukázkou suchého britského humoru, si demonstranti přinesli i figurky zesměšňující politiky, jako Johnsona a jeho poradce Dominika Cummingse. V jednu chvíli také shromáždění začalo zpívat hymnu EU, Ódu na radost.

Organizátoři jsou přesvědčeni, že dnešní demonstrace bude počtem účastníků podobná březnovému shromáždění, kterého se podle nich zúčastnil jeden milion lidí. Protest takové velikosti by patřil mezi největší v Británii. Tvrzení o milionu účastníků ale v březnu média zpochybňovala.

V referendu v roce 2016 odchod Británie z EU podpořilo 17,4 milionu lidí, tedy 52 procent hlasujících. V EU si přálo zůstat 16,1 milionu hlasujících. Průzkumy veřejného mínění z poslední dobu nasvědčují spíše mírné převaze zastánců členství v EU, není ale patrná zásadní změna postojů. Mnoho voličů uvádí, že jsou z brexitu stále více otrávení.

autor: rez