Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Hamáček chce od Řecka další informace

(28.11.2019)

Česko nemůže přijímat další kroky v otázce potenciálního přijetí sirotků z řeckých táborů, dokud od Řecka nedostane informace, o koho přesně se jedná. Novinářům to dnes po koaličním jednání ve Sněmovně řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zdůraznil, že v uprchlických táborech podle statistik nepřevažují malé děti ze Sýrie, o kterých se v ČR debatuje, ale náctiletí z Pákistánu či Afghánistánu. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Česko se musí soustředit na to, aby pomáhalo českým dětem. Řecko začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů.

Hamáček nevidí důvod, aby na plénu dolní komory k otázce vystoupil. "Není důvod, abych ty věci opakoval čtyřikrát, já jsem dal několik rozhovorů, nevidím důvod, proč věnovat další dvě hodiny jednání Sněmovny, abych to zopakoval do stenoprotokolu," řekl.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Babiš tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Přišel s plánem vybudovat sirotčinec v Sýrii, nedávno však potvrdil, že kvůli neshodám se syrskou stranou o financování se záměr neuskuteční.

autor: rez