Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Íránský generál přijal odpovědnost

(11.1.2020)

Íránské revoluční gardy ukrajinský letoun podle generála Amíra Alí Hádžízádeha omylem pokládaly za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu. Raketu, která letoun sestřelila, odpálil voják, který k tomu nedostal přímý rozkaz. Podle generála se tak stalo vinou rušení radiového provozu a v časové tísni. „Musel se rozhodnout, zda vystřelí, anebo nevystřelí. Rozhodl se špatně,“ řekl. Raketa krátkého doletu podle generála explodovala vedle letadla, což vysvětluje, že stroj dokázal ještě chvíli pokračovat v letu.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým po 176 obětech nehody ukrajinského dopravního letadla, které ve středu omylem sestřelila íránská protivzdušná obrana. Vyzval přitom ozbrojené síly, aby objasnily „pravděpodobné chyby a vinu při tomto bolestném incidentu“. Informovala o tom agentura AP.

12:16 Íránský generál přijal plnou odpovědnost

Velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard přijal plnou odpovědnost za to, že jeho jednotka ve středu omylem sestřelila ukrajinské dopravní letadlo. Řekl to ve státní televizi. „Přijímám úplnou odpovědnost“ za tuto katastrofu, uvedl generál Amír Alí Hádžízádeh. „Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ dodal v televizním vystoupení.+

autor: rech