Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Inflace se již začala trhat ze řetězu

(13.1.2020)

Spotřebitelské ceny vzrostly v prosinci podle včera zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziročně o 3,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v listopadu. Průměrná míra inflace za celý uplynulý rok pak dosáhla 2,8 %.

Zrychlení meziročního cenového růstu v prosinci nastalo v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde lihovin zdražily o čtyři procenta (v listopadu o 2,2 %). Vývoj v oddíle doprava ovlivnilo zmírnění poklesu cen pohonných hmot a olejů. Ty byly v prosinci nižší o 1,2 % (v listopadu o 4,3 %). Ke zpomalení růstu naopak došlo v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ovoce zlevnilo o 11,1 % (v listopadu o 16,2 %), zelenina o 4,3 % (v listopadu o 11,8 %). Ceny jogurtů přešly z listopadového růstu o 5,7 % v pokles o 0,2 % v prosinci.

Na meziroční růst inflace však měly nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se nájemné z bytu vzrostlo o 3,7 %, vodného a stočného shodně o 2,6 %, elektřina zdražila o 12,3 %, zemní plyn o tři procenta, teplo a teplá voda o čtyři procenta. Druhé v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde vepřové maso zdražilo o 17,4 %, uzeniny o 9,7 %, polotučné trvanlivé mléko o 5,1 %, sýry a tvarohy o 2,9 % a cukr o 17,9 %. Vliv na zvýšení inflace měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde stravovací služby podražily o 4,8 % a ceny ubytovacích služeb se zvedly o 3,3 %.

Naopak na meziroční snižování inflace nadále působily ceny v oddíle pošty a telekomunikace především díky cenám telefonních a faxových služeb, které byly nižší o 4,3 %.

Zboží úhrnem zdražilo o 3,1 % a služby o 3,6 %. Průměrná míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen loni proti průměru předchozího roku činila 2,8 %, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v roce 2018. Byla to druhá nejvyšší průměrná roční míra inflace za posledních 11 let (vyšší míra inflace byla pouze v roce 2012 ve výši 3,3 %). Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,3 % a ceny služeb o 3,7 %.

»Na začátku roku spotřebitelská inflace dočasně ještě zrychlí a nad třemi procenty se udrží minimálně v prvním čtvrtletí. V dalších čtvrtletích však začnou inflační tlaky postupně ustupovat a v meziročním srovnání inflace sestoupí hlouběji pod tři procenta,« prorokuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Také podle ekonoma ČSOB Petra Dufka inflace s největší pravděpodobností nepoklesne ani v následujících měsících, neboť se do ní začnou propisovat vyšší spotřební daně u cigaret a alkoholu. »Teprve až ve druhé polovině roku bychom se mohli dočkat zpomalení růstu cen a návratu inflace zpět do blízkosti dvou procent,« uvedl analytik.

autor: (ici)